2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A régóta tárolt vér veszélyeket rejt magában

A régóta tárolt vér veszélyeket rejt magában
A vérátömlesztés napjaikban megszokott klinikai gyakorlat, szívmûtéteknél különösen gyakran alkalmazzák ezt az eljárást. A Duke Egyetem Orvosi Központjának kutatásai szerint azonban úgy tûnik, nem mindegy, hogy a vérátömlesztésre szánt vért milyen régóta tárolják.

Az USA-ban maximum 42, Magyarországon a jelenleg hatályos jogszabályok alapján teljes vér és vörösvérsejt készítmények 28-49 napig tárolhatók, az alkalmazott levételi, feldolgozási és tárolási eljárások függvényében.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az egyszerûbb mûtéteknél kettõ, a komplikáltabb mûtéteknél öt egység vér adására van szükség. Ez utóbbi esetben nagyobb valószínûséggel kapnak olyan vért, amit már régóta tárolnak a vérellátó szolgálatok. A Dr. Elliott Bennett-Guerrero vezette kutatócsoport azt feltételezte, hogy a régebbi vért kapók halálozása magasabb lehet, illetve a régi vér nagyobb arányban okozhat vese- és légzési problémákat, megnövelve ezzel a kórházi tartózkodás idejét.

A kutatók 321, olyan beteg kórlapját tekintették át, akik 1995 és 2001 között nyitott szív mellett végzett koszorúér vagy szívbillentyû-mûtéten estek át. A páciensek közötti életkor, betegségek, elhízás stb. különbségeket statisztikai módszerekkel kiküszöbölték, majd a kapott vérkészítmény tárolási ideje alapján négy csoportot hoztak létre: 1-19; 20-26; 27-30; 31-42 napig tárolt vért kapókból.

Azoknak a betegeknek a kórházi halálozási aránya, akik a legfrissebb vért kapták, 4 százalék volt szemben a legrégebbi vért kapók 25 százalékával. Veseprobléma az elsõ csoportban 7, a negyedik csoportban pedig 45 százaléknál lépett fel. Az elsõ csoport tagjai a mûtét után átlagosan 12 napot töltöttek a kórházban míg a negyedik csoport tagjai 17-et. '

A kutatók régóta tudják, hogy a vörösvérsejtek jelentõs változáson mennek át a tárolás folyamán, de idáig senki nem vizsgálta, hogy ennek van-e klinikai jelentõsége. Kutatásunk kiindulópontjaként feltételeztük, hogy a hosszú tárolás káros hatásai markánsabban jelentkezhetnek azokon, akik sok vért kaptak' - mondta Dr. Bennett - Guerrero.

A kutatás nem vizsgálta a jelenség hátterében meghúzódó okokat, de a kutatók szerint az okok között szerepelhet a sokáig tárolt vér oxigén-szállító kapacitásának csökkenése illetve a vörösvérsejtek rigiditásának növekedése.