2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Az izotópok kellemetlenségeket okozhatnak a repülõtéren

Az izotópok kellemetlenségeket okozhatnak a repülõtéren
Kellemetlen helyzetbe kerülhet az, akinél utazását megelõzõ 30 napon belül olyan vizsgálatot végeztek, mely során izotópokat is befecskendeztek.

Az utóbbi idõben erõsen megszigorították a repülõtéri ellenõrzéseket a terrortámadások miatt. Több repülõtéren egyre finomabb érzékelõkkel látják el a biztonsági beléptetõ kapukat. Néhány mûszer már érzékelni képes azokat a radioaktív izotóp szemcséket is, melyeket bizonyos orvosi vizsgálatoknál fecskendeznek a kliensbe.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A CT és MR vizsgálatok egyre elterjedtebbek, egyre több belsõ szervi elváltozás pontos feltérképezése használják. A vizsgálat finomításához gyakran használnak un. kontraszt anyagot. Azt azonban kevés beteg tudja, hogy ezek a kontrasztanyagok sok esetben tartalmaznak radioaktív izotópokat, melyek a betegre teljesen ártalmatlanok. Azonban ezek az izotópok egyrészt lassan - legalább 30 nap alatt - ürülnek ki a szervezetbõl, másrészt a repülõtéri ellenõrzõ kapun áthaladva beindítják a riasztót.

Egyes országokban - pontosan az utasok panaszai miatt - már kötelezõ a beteget tájékoztatni, sõt írásos leletet, igazolást is adni, ha a vizsgálat során radioaktív izotópokat juttattak a szervezetbe.

Magyarországon ez még nem kötelezõ, s ha a vizsgálat után rögtön nem is kérünk ilyen igazolást, ám ha 30 napon belül repülõvel mégis utazni készülünk, nem árt, ha beszerezzük. A beteg nevére kiállított igazoláson szerepelnie kell a vizsgálat megnevezésének, idõpontjának, a szervezetbe juttatott izotóp fajtájának és mértékének.