2024.04.18. - Andrea, Ilma

Az egerek és vélhetõen az emberek szervezete is termel morfint

Az egerek és vélhetõen az emberek szervezete is képes morfium termelésére - vélekedik egy amerikai és német kutatókból álló csoport, amely a rágcsálónál bizonyította is a jelenséget.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az egyelõre még nem tisztázott, hogy milyen célból termelõdik a szervezetben a fájdalomcsillapító anyag - részletezték a tudósok az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).

Az emberi vizeletben kimutatott morfiumnyomok korábban kábítószer vagy máktartalmú ételek fogyasztására utaltak, a kutatók azonban feltételezték, hogy esetleg más lehetséges ok is állhat a háttérben.

Ennek kiderítésére tetra-hidro-papaverint (THP) fecskendeztek be az egerekbe. A THP az az anyag, amely a mákvirágban bonyolult módon morfiummá alakul.

A kutatók szerint az állatok vélhetõen olyan kifinomult enzimrendszerrel rendelkeznek, amely lehetõvé teszi, hogy szervezetük maga állítsa elõ a morfint. Elképzelhetõnek tartják azt is, hogy az emberi szervezet sokk vagy komoly sérülés esetén szintén termel a fájdalomcsillapító vegyületbõl.