2024.03.29. - Auguszta

Öt perc mozgás a szabadban javíthatja a lelki egészséget

Mindössze öt perc szabadban végzett mozgás is javítja a mentális egészséget - állítják a hét végén közzétett tanulmányukban brit kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Essexi Egyetem kutatóinak megállapítása szerint már öt percnyi, szabadban végzett séta, kertészkedés vagy kerékpározás is javítja a hangulatot és az önbecsülést. Az Environmental Science and Technology címû szaklapban közétett tanulmányukban a kutatók felhívták a figyelmet az öngyógyítás ezen természetes módjára, amelyrõl úgy vélik, hogy jelentõs népegészségügyi elõnye lehet.

Jules Pretty és Jo Barton hangsúlyozta, eddig nem tudták pontosan, hogy milyen idõtartamú mozgás szükséges az egészségügyi elõnyök megjelenéséhez. Felmérésükben 1252, különbözõ életkorú, nemû és mentális egészségügyi állapotú ember adatait elemezték.

Megállapították, hogy a legnagyobb egészségügyi változások a fiataloknál és a mentális problémákkal küszködõknél jelentkeztek. Az utóbbi csoportnál nem volt jelentõsége a kornak vagy a társadalmi helyzetnek. Az önértékelésre 5 perc szabadban végzett mozgás már igen jó hatással volt, a legpozitívabb hatásuk a víz melletti zöld területeknek mutatkozott.