2024.03.29. - Auguszta

Tippek az aranyér kezeléséhez

Tippek az aranyér kezeléséhez
Kis odafigyeléssel és helyes táplálkozással megelõzhetõek a kellemetlen tünetek. Annak is érdemes megjegyezni a tippeket, akiknek még nem voltak ilyen panaszai.

Az aranyeresség népbetegségnek számít, amely a felnõtt lakosság 20%-át, érinti. A folyamat, a végbélnyílástól kb. 4-5 cm-re, a nyálkahártya alatti vénák kóros kitágulásával kezdõdik. Különbözõ szövõdmények is kialakulhatnak, pl. nyálkahártya-berepedés, vénatrombózis, vérzés, amelyek rendkívül fájdalmasak. A beteg sok esetben csak ilyenkor megy el orvoshoz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


Fogyasszunk naponta legalább két liter folyadékot, rostban gazdag ételeket, mint például müzli, a héjastul fogyasztott gyümölcsök, a magvak (szezám, napraforgó stb.), a mazsola, különbözõ tejtermékek.

Ügyeljünk a higéniára. Minden székletürítés után mossuk meg hideg vízzel a végbél környékét, vagy ha nem vagyunk olyan helyen, ahol ezt megtehetnénk, használjunk valamilyen nedves törlõkendõt.

Ne erõltessük a székletürítést. Bár az a hiedelem, hogy a naponta egyszeri székelés az egészséges, teljesen normális, ha valakinek ennél ritkábban kell wc-re mennie. Ha görcsölünk és erõltetjük, csak még könnyebben kialakulhat a gyulladás!

Mozogjunk sokat. Télen azért jelentkeznek az aranyeres panaszok sok embernél, mert ilyenkor sokkal kevesebbet mozgunk, mint a meleg évszakokban. A sportolás segít az emésztésben is, így ha székrekedésünk van, akkor jó, ha kicsit sétálunk, futunk. Azonban nagyon megerõltetõ edzést ne végezzünk, ugyanis ha például súlyokat emelgetünk, még nagyobb lesz a betegség kockázata.

Ha a tünetek már megvannak, kérjük ki háziorvosunk tanácsát és kezeljük kúppal vagy kenõccsel, amelyek hatásosnak bizonyulnak a kellemetlenségek ellen. Készítsünk langyos ülõfürdõt, amelybe szórhatunk gyógynövényeket, például az elõbb említett kamillát, de nagyon jó a zsurló és a körömvirág is! Ugyanezeket fogyaszthatjuk teaként is!