2024.04.23. - Béla

Maradék vénákból termelhetnek õssejteket

Az életmentõ bypass mûtétekhez kivett lábvénák szolgálhatnak olyan õssejtek forrásául, amelyeket késõbbi szívproblémák kezelésére használnak fel.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Bristoli Egyetem munkatársai számoltak be arról, hogy vénákból nyertek ki õssejteket, amelyeket stimulálva késõbb új véredényeket növesztettek a kísérleti egerekben.

Bár igazán "mindentudónak" az embrionális õssejtek számítanak, a felnõtt õssejteknek is megmarad az a képességük, hogy sokféle irányban fejlõdjenek, így számos sejt- és szövettípust hozhatnak létre felhasználásukkal. A most ismertetett új módszernél a bypass mûtétek ezrei során feleslegessé váló kioperált vénákból kiindulva nyertek õssejteket. Ezeknél a mûtéteknél általában a láb vénáival pótolják az elzáródott vagy beszûkült szívartériát, ám legtöbbször a szükségesnél hosszabb vénaszakaszokat távolítanak el.

A bristoli kutatók a visszamaradt vénadarabokból õssejteket nyertek, majd megsokszorozták azokat, és kísérleti egerek lábizmába fecskendezték a sejteket. Ezután mesterségesen vérhiányt idéztek elõ az állat szívében, az infarktus utáni állapotot imitálva, és azt tapasztalták, hogy az õssejtek új erek képzõdését indították el, javítva a véráramlást.

A módszer a jövõben alkalmas lehet arra, hogy a bypass mûtéten átesett páciensek saját õssejtjeik felhasználásával további kezelést kaphassanak a szívproblémák megelõzésére.