2024.04.19. - Emma

A zsír felpörgeti a szunnyadó kórokozókat

A zsír aktiválhatja a szunnyadó tuberkulózisfertõzést - derítették ki amerikai kutatók. Alapesetben az immunsejtek elkülönítik a bakteriális kórokozókat, de a vérben oldott zsírok meggyengíthetik e védelmi rendszert.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Világszerte emberek millióiban megtalálható a Mycobakterium tuberculosis kórokozó, a betegség azonban mégis csupán töredéküknél jelentkezik. A baktériumokat általában körülveszik és elszigetelik az immunrendszer falósejtjei, az úgynevezett makrofágok. Ilyen állapotban évtizedekig életképesek maradnak anélkül, hogy egészségügyi problémát okoznának. Mihelyst azonban meggyengül az immunrendszer, a kórokozók aktiválódhatnak, és szétroncsolhatják a tüdõszövetet.

A New York-i Cornell Egyetem kutatói által tett felfedezés lényege, hogy a baktériumok arra késztethetik a makrofágokat, hogy koleszterinszerû zsírmolekulákat vegyenek fel az õket körülvevõ vérbõl. Ezek a lipidek felpuhítják a kórokozót körülvevõ falósejtgyûrût, így a baktériumok abból kiléphetnek - magyarázta a kutatás vezetõje, David Russell.