2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Megnégyszerezi az emlõrák kiújulási kockázatát a génmutáció

Négyszer nagyobb a kiújulás kockázata azoknál a nõknél, akiknél 55 éves koruk elõtt emlõrák alakult ki és emellett hordozzák a BRCA1 és BRCA2 jelû gének bizonyos mutációját - állapították meg amerikai kutatók hétfõn közzétett tanulmányukban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A mellrákos páciensek mintegy öt százalékánál vannak jelen az adott génmutációk, amelyek korábbi vizsgálatok szerint örökletesen hajlamosítanak a tumor kialakulására. A mostani tanulmány azt igazolta, hogy egy nõnél minél fiatalabb korában fejlõdik ki az emlõdaganat, annál valószínûbb, hogy jelen van nála ilyen genetikai mutáció - mondta el Kathleen Malone kutatásvezetõ, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa.

A vizsgálatban 705 olyan nõ adatait elemezték, akiknek mindkét mellében kialakult tumor, és 1398 olyan nõ adatait, akiknek csak egyik mellében. A felmérésben szereplõ legfiatalabb pácienseknél már 35 éves koruk elõtt diagnosztizáltak emlõrákot. Közülük azoknál, akiknél egyszer állapítottak meg mellrákot, 16 százalék, azoknál pedig, akiknél már kétszer kialakult emlõdaganat, 54 százalék hordozta a mutációt.

Bármelyik mutáció hordozói körében azoknál a nõknél, akiket 55 éves koruk elõtt diagnosztizáltak emlõtumorral, 18 százalékos valószínûséggel találtak a másik mellükben is daganatot tíz év leforgása alatt. A mutációt nem hordozó nõk között ez a kockázati arány csak öt százalékos - írták a kutatók a Journal of Clinical Oncology címû szakfolyóiratban.

A szakemberek úgy vélik, eredményeik újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a fiatalon mellrákkal diagnosztizált nõknél érdemes genetikai tesztet végezni. "Amennyiben hordozzák a BRCA gének valamelyikének mutációját, érdemes átgondolniuk a kezelésre, megelõzésre rendelkezésre álló stratégiákat" - emelte ki Malone.