2024.04.18. - Andrea, Ilma

Magánkézben a cseh egészségügy majdnem egésze

Magánkézben a cseh egészségügy majdnem egésze
A csehországi egészségügy többsége már nincs állami tulajdonban – derült egy összeállításból, amelyet a prágai Egészségügyi Információk és Statisztika Intézete (ÚZIS) hozott nyilvánosságra a mindennapokban.

A háziorvosi és a gyermekorvosi ellátás gyakorlatilag teljes mértékben magánkézben van, s minden régióban többé-kevésbé egyformán hozzáférhetõ. A régiók között azonban eltérések vannak a nõgyógyászati és a fogorvosi szolgáltatások hozzáférhetõsége terén.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


Csehországban a tavalyi év végén összesen 27 628 egészségügyi intézmény mûködött, de ebbõl csak 249 volt állami tulajdonban. Ezek az állami intézmények – egyetemi és nagy kórházak – minisztériumok alá tartoznak. További 27 379 intézmény – kisebb kórházak és gyógykezelõk – a régiók, a települések, magánszemélyek, az egyházak és más jogi személyek tulajdonában vannak. Az 1989 novemberi rendszerváltás elõtt minden egészségügyi intézmény az állam kezében volt Csehországban.

„A régiók 171, a városok és községek 186, magánszemélyek, egyházak és más jogi személyek pedig 27 022 egészségügyi intézményt mûködtetnek” – olvasható az ÚZIS honlapján.

Azért még az állami egészségügyi intézmények foglalkoztatják a csehországi orvosok 18, az egészségügyi személyzet 25 százalékát. Az állami kórházakban lévõ ágyak az összes ágykapacitás 28 százalékát teszik ki.

A csehországi egészségügyi intézmények tavaly év végén összesen 43 700 orvosnak és több mint 105 400 más egészségügyi dolgozónak adott munkát. Egy orvosra átlagban 238 ember jut Csehországban.