Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A sörkészítés tényezõit, amelyek hatással vannak a szilícium mennyiségére, még nem tanulmányozták alaposan - idézte Charles Bamforth-t, a tanulmány vezetõ szerzõjét a The Daily Telegraph brit lap internetes kiadása (www. telegraph.co.uk). A szakértõk felfigyeltek arra, hogy a több komlót tartalmazó világosabb sörökben van nagyobb mennyiségû szilícium.
A sörben a szilícium az ortoszilikát sav oldódó formájában van jelen, amelynek felét a szervezet képes magába szívni, ezáltal a sör a szilíciumbevitel jelentõs forrása a nyugati étrendben.
A kutatók megállapították azt is, hogy a magasabb hõmérséklet, amely a sötétebb sörök készítéséhez szükséges, megsemmisítheti a szilícium bizonyos részét.
Nem ez az elsõ tanulmány, amely rámutat a sörben lévõ szilícium áldásos hatására. Már korábban is javasolták kutatók a mérsékelt sörfogyasztást, segítendõ megelõzni a csontritkulást, amelyet a 21. század csendes járványának tartanak.
A kaliforniai tanulmány a Journal of the Science of Food and Agriculture szaklapban jelent meg.