Az egyesült államokbeli Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) két munkatársa, Nada Kaalany és David Sabatini egereknél tanulmányozta a korlátozott táplálkozás hatását egyes daganatos betegségekre, így az agydaganatra, a vastagbél-, a prosztata- és a különbözõ emlõrákos megbetegedésekre.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A kutatók megállapították, hogy bizonyos daganatok (a vastagbél- és kétfajta emlõrák) esetében lassult a növekedés a visszafogott táplálkozás esetében, míg más esetekben, így a prosztata-, az agy- és egyfajta emlõráknál a kevesebb evésnek nem volt hatása a rákos sejtek burjánzására.
A tudósok megállapították, hogy a hatás elmaradását a foszfatidilinozitol-3-kináz (PI3K) aktiválódása okozta. Ez az enzim fontos szerepet játszik a rákos sejtek burjánzásában, és az aktiválódásának különbözõ szintje miatt a szervezet különbözõképpen reagál a táplálék csökkenésére.
"A PI3K aktiválódását módosítva az élelmiszerkorlátozással szemben ellenálló tumort arra érzékeny tumorrá lehet átalakítani" a kutatók szerint.