2024.04.25. - Márk

Miért csak egyes esetekben lassítja a kevesebb evés a daganat növekedését?

Párizs - Egy évszázada tudott dolog, hogy a korlátozott táplálkozás lassítja egyes daganatok növekedését, de eddig nem ismerték ennek az okát: a kutatóknak most sikerült kideríteniük egy enzim szerepét, amelynek az aktiválódása fékezi a kevesebb evés hatását.

Az egyesült államokbeli Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) két munkatársa, Nada Kaalany és David Sabatini egereknél tanulmányozta a korlátozott táplálkozás hatását egyes daganatos betegségekre, így az agydaganatra, a vastagbél-, a prosztata- és a különbözõ emlõrákos megbetegedésekre.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tanulmány eredményeit a Nature címû folyóirat szerdai számában ismertették.

A kutatók megállapították, hogy bizonyos daganatok (a vastagbél- és kétfajta emlõrák) esetében lassult a növekedés a visszafogott táplálkozás esetében, míg más esetekben, így a prosztata-, az agy- és egyfajta emlõráknál a kevesebb evésnek nem volt hatása a rákos sejtek burjánzására.

A tudósok megállapították, hogy a hatás elmaradását a foszfatidilinozitol-3-kináz (PI3K) aktiválódása okozta. Ez az enzim fontos szerepet játszik a rákos sejtek burjánzásában, és az aktiválódásának különbözõ szintje miatt a szervezet különbözõképpen reagál a táplálék csökkenésére.

"A PI3K aktiválódását módosítva az élelmiszerkorlátozással szemben ellenálló tumort arra érzékeny tumorrá lehet átalakítani" a kutatók szerint.