2024.04.25. - Márk

Az Alzheimer-kór kockázata az ivóvíz minõségétõl is függ

New York - Az ivóvíz nagyobb alumíniumtartalma növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát fogyasztóinál, míg magasabb szilíciumdioxid-szintje csökkentheti a veszélyt - közölték francia kutatók.

Virginie Rondeau és kutatócsoportja tizenöt éven át követte idõs emberek egészségi állapotát, miközben ivóvizük összetevõit is elemezték.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha az alumínium napi bevitele meghaladta a 0,1 milligrammot, nagyobb valószínûséggel jelentkezett a megjegyzõ- és emlékezõképességek csökkenése, a szellemi hanyatlás - állapították meg a szerzõk az American Journal of Epidemiology címû szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

"Az Alzheimer-kór többtényezõs betegség, és az ivóvíz alumíniumkoncentrációja is hatással lehet a kognitív hanyatlásra és az Alzheimer-kórra" - mondta Rondeau. A kutatók szerint a nagyobb napi alumíniumbevitel több mint kétszeresére emelte az elbutulás kockázatát.

Másrészt találtak olyan összetevõt az ivóvízben, a szilícium-dioxidot, amely csökkentette az alumínium káros hatását: napi 10 milligrammonként rendre 11 százalékkal lett kisebb a kockázat. A kutatók úgy vélik, a szilícium-dioxid csökkentheti az alumínium felszívódását a szájban, vagy gyorsítja a fém kiválasztását.

A bordeaux-i kutatók eredményeiket adaléknak tekintik ahhoz a vitához, amely az ivóvíz összetétele és a neurológiai rendellenességek, valamint az elbutulás kapcsolatáról zajlik, további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.