2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A kalcium feltehetõen csökkenti a vastagbélrákot

Washington - A kalcium feltehetõen csökkenti a vastagbélrák és az emésztõszervi daganatok kockázatát férfiak és nõk esetében egyaránt egy kiterjedt amerikai tanulmány szerint, amelynek eredményeit az Archives of Internal Medecine címû amerikai folyóiratban tették közzé.

Az Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet felmérése 293 907 férfire és 198 903 nõre terjedt ki.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"A tejtermékek, a kalciumban gazdag más élelmiszerek és kalciumpótlók fogyasztása férfiak és nõk esetében is együtt járt az emésztõrendszeri rák kockázatának csökkenésével" - írják a tanulmány szerzõi.

A nõk esetében a több kalciumot (napi 1881 milligrammot) fogyasztók egyötödénél 23 százalékkal volt kisebb a rák kockázata, mint a kisebb mennyiséget (napi 494 milligrammot) fogyasztóknál. A kockázat csökkenése különösen megfigyelhetõ volt a vastagbélrák esetében.

A férfiaknál a nagyobb mennyiségû kalciumot (napi 1530 milligrammot) fogyasztók 20 százalékánál 16 százalékkal csökkent a vastagbélrák kockázata a kevesebb (napi 526 milligrammot) kalciumot bevivõk egyötödéhez viszonyítva megjelent tanulmány szerint.

A kalcium és a tejtermékek rendszeres fogyasztása nem mutatott semmilyen kapcsolatot a prosztata-, a mellrák vagy az emésztõszervekét leszámítva az összes más daganatos megbetegedéssel - hangsúlyozzák a tanulmány szerzõi.

A kalciumról bebizonyosodott, hogy csökkenti a kóros sejtburjánzást és elõidézi a gyomor és bélrendszer, valamint a mellkas sejtjeinek regenerálódását. A kalcium ezenkívül semlegesíti az epét és a zsírsavakat, potenciálisan csökkentve így a vastagbél nyálkahártyájának sérülését.