2020.12.02. - Melinda, Vivien

Új, hangot adó eljárás a bõrrák terjedésének megállapításában

Egy úgynevezett minimálisan invazív technikával rá lehet venni a melanoma sejteket, hogy hangot bocsássanak ki magukból. A kutatók a lézeres és ultrahang technikák mintegy ötvözésével alakították ki ezt az új eljárást.

A módszer lényege, hogy lézerfény használatával a festékes anyajegy daganatsejteket (melanoma sejteket) vibrációra bírják, és az általuk így kibocsátott karakterisztikus hangot érzékelik. A klinikai vizsgálat során a vérvételkor nyert plazma tartalmazza a betegekben a melanoma sejteket, melynek megvilágításakor már 10 sejt is kimutathatóvá válik.
A daganatsejtekben található festékanyag (melanin) elnyeli a kék lézerfény által kibocsátott energiát, mely miatt megduzzadnak. Ezt követõen a lehûlés során ismét összehúzódnak, és ez a gyors térfogatváltozás lökéshullámot okozva az ultrahang-tartományba esõ hangot hoz létre. "A vérben megtalálható melanin egyetlen forrása a melanoma sejt lehet" - mondta a kutatócsoport egyik vezetõje, John Viator.

Ez az igen érzékeny vizsgálat használatával még abban a fázisban lehet kimutatni vérben keringõ daganatsejteket, amikor azok még áttétet nem tudnak kis számuk miatt képezni. A korai diagnosztika persze minden eddiginél koraibb kezelést tesz lehetõvé, mely a túlélési esélyeket növelheti.

"Módszerünk segíthet az orvosoknak a daganat terjedésének megakadályozásához kezelési elveket kidolgozni. Emellett fél óra is elég annak megállapításához, hogy van-e a vérben keringõ melanoma sejt" - mondta Viator. A kutatók tervei között szerepel, hogy a módszer célpontjait kiszélesítve több daganat esetében is használhatóvá váljon.

Forrás: Medipress