2024.04.20. - Tivadar

Csokoládé, ami még a fogakat is óvja?

A fogbarát csokoládé Barry Callebaut kakaó-és csokoládégyártó újítása. A csokoládégyártók szerint a titok a csokoládé gyártási eljárásában és az összetevõiben rejlik. Például a tejport tejfehérjével helyettesítik, a cukrot izomaltulózzal, mely egy természetes cukorféle, mézben és cukornádban található, és a finomított cukorhoz hasonlóan glükózból és fruktózból áll.

Az izomaltulóz azonban különbözik abban, hogy ellenáll a szájüregi baktériumoknak, ezért nem fokozzák a száj savasodását, így óvják meg a fogakat a szuvasodástól, a cégek szerint. Csak a nagyfokú savasodás, illetve az 5,7 alá esõ pH érték esetén merül fel a fogak romlásának veszélye.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Daskalidés és a Chocolaterie Smet állítása szerint a fogbarát csokoládé fogyasztása alatt és után a pH érték a fent említett szint felett marad. Valójában a csokoládé a "Boldog Fog" minõsítést a Toothfriendly International nonprofit szervezettõl kapta, mely a fogak egészségének javítása céljából jött létre. Az újságcikk szerint a szervezetet a világ minden tájáról támogatják a fogorvosi egyesületek.

"Csak azok a termékek kapják meg a 'Boldog Fog' minõsítést, melyek garantálan biztonságosak a fogakra nézve." - mondta Albert Bar, a Toothfriendly International igazgatója. "Az ezzel a jelzéssel rendelkezõ édességeket tudományos vizsgálatnak vetik alá elismert és független fogászati akadémiai intézetek. Az õ tesztjük mutatja ki, hogy a termék nem okoz fogszuvasodást.