2021.01.27. - Angelika

Egyre rémisztõbb dolgokat csinálnak a mai tinédzserek

Az öncsonkítás egy különös fajtája-amelynek során a betegek tárgyakat helyeznek el a saját maguk által okozott sebeikben-egyre gyakoribb a tinédzserek körében.

Egy, az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves ülésén ismertetett kutatás szerint ultrahanggal, és más minimálisan invazív vizsgálatokkal könnyen észlelhetõk a sebekben található tárgyak, így eltávolításuk is egyszerûbb.
Az öncsonkításnak ezt a különös válfaját a betegek általában öngyilkossági szándék nélkül végzik. A tárgyakat saját bõrük átszúrására használják, vagy a sebek ejtése után helyezik el õket a sebben.

A kutatás során az orvosok ultrahang és fluoroszkóp segítségével diagnosztizálták a betegeket. Az eltávolított tárgyak között akadtak tûk, gemkapcsok, üveg- és fadarabok, de ceruzabél, zsírkréták és apró kövek is.

"A betegség legegyszerûbben radiológiai vizsgálatok segítségével diagnosztizálható, így a betegség már korai szakaszában kezelhetõvé válik. A diagnózis után a legfontosabb a tárgyak eltávolítása, majd a pszichológiai kezelés megkezdése" - nyilatkozta William E. Shiels, a kutatás vezetõje.