Egy cambridge-i kutatóintézet orvosai népességalapú keresztmetszeti felmérést végeztek 22 ezer résztvevõ bevonásával.
Az adatok elemzése során talált 517 cukorbeteg 8,3 százalékánál fedeztek fel macroalbuminuriát, azaz fehérje volt a vizeletükben, ami a vese megbetegedésére utaló jel.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az orvosok a klinikai, demográfiai, életstílusbeli, étkezési szempontok mérlegelése után arra az eredményre jutottak, hogy a cukorbetegek körében a halfogyasztás maradt a döntõ faktor, ami megkímélte a betegeket a macroalbuminuriától.
Adler csoportja azt bizonyította, hogy miközben a cukorbetegségben szenvedõknek fehérjében szegény táplálkozást javasolnak a vesebetegségek elkerülése érdekében, "nem annyira az számít, hogy milyen mennyiségû, mint inkább az, hogy milyen forrásból származik" az elfogyasztott fehérje.
A tanulmány szerint "a hal egyedülálló tápanyag-összetevõi" a vércukor karbantartásával vagy a lipid profilok javításával védik a vesét a károsodástól.
Arra azonban figyelmeztettek: nem mindegy, milyen halfélérõl van szó, hogyan készítik el, és milyen gyakorisággal fogyasztják - a cukorbetegek optimális vesekímélõ haldiétáját a szakembereknek kell kikísérletezniük.