2024.04.25. - Márk

A halfogyasztás csökkentheti a cukorbetegek vesekárosodását

A halfogyasztás csökkentheti a cukorbetegek vesekárosodását
A heti legalább kétszeri halfogyasztás csökkentheti a cukorbetegségben szenvedõknél a vesekárosodás kialakulását - állapította meg egy nagyszabású brit tanulmány.

Egy cambridge-i kutatóintézet orvosai népességalapú keresztmetszeti felmérést végeztek 22 ezer résztvevõ bevonásával.

Az adatok elemzése során talált 517 cukorbeteg 8,3 százalékánál fedeztek fel macroalbuminuriát, azaz fehérje volt a vizeletükben, ami a vese megbetegedésére utaló jel.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Amanda I. Adler és kollégái által az American Journal of Kidney Diseases címû szaklap novemberi számában közzétett dolgozatból kiderül, hogy a résztvevõket táplálkozási szokásaikról is kifaggatták. A hetente egy alkalomnál kevesebbszer halat evõ cukorbetegek 18 százalékánál fordult elõ macroalbuminuria, míg akik hetente több mint kétszer tettek halat a tányérjukra, mindössze 4 százalékban kerültek a veszélyeztetettek közé.

Az orvosok a klinikai, demográfiai, életstílusbeli, étkezési szempontok mérlegelése után arra az eredményre jutottak, hogy a cukorbetegek körében a halfogyasztás maradt a döntõ faktor, ami megkímélte a betegeket a macroalbuminuriától.

Adler csoportja azt bizonyította, hogy miközben a cukorbetegségben szenvedõknek fehérjében szegény táplálkozást javasolnak a vesebetegségek elkerülése érdekében, "nem annyira az számít, hogy milyen mennyiségû, mint inkább az, hogy milyen forrásból származik" az elfogyasztott fehérje.

A tanulmány szerint "a hal egyedülálló tápanyag-összetevõi" a vércukor karbantartásával vagy a lipid profilok javításával védik a vesét a károsodástól.

Arra azonban figyelmeztettek: nem mindegy, milyen halfélérõl van szó, hogyan készítik el, és milyen gyakorisággal fogyasztják - a cukorbetegek optimális vesekímélõ haldiétáját a szakembereknek kell kikísérletezniük.