2024.04.24. - György

Vérbõl szûrnék ki az elhízásra való hajlamot?

Egy amerikai kutatócsoport kimutatta, hogy a vér trigliceridszintjének kifejezett emelkedése zsíros étel fogyasztása után hízásra való hajlamot jelent.

A The International Journal of Obesity címû tudományos lapban közölt cikk szerint ezzel a módszerrel hatékonyan kiszûrhetõk azok a gyerekek, akik az elhízásra kifejezetten hajlamosak. A trigliceridek a táplálékkal felvett zsír szervezetben tárolásra alkalmas formája.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az elhízás már-már járványszerû terjedése a fejlett országokban megfigyelhetõ jelenség. Az elhízás legfõbb oka a magas kalóriatartalmú, zsíros és cukros ételek túlzásba vitt fogyasztása, de emellett genetikai tényezõk szerepe is feltételezhetõ. A kutatás során patkányok vérében lévõ trigliceridszintet mértek, magas zsírtartalmú étel fogyasztását követõen.

Majd 4 héten át tartó zsíros étrendet állítottak össze, és figyelték a trigliceridszint ingadozását. Megfigyelték, hogy az egyszeri magas zsírtartalmú táplálkozás után mért magasabb vér-trigliceridszint emelkedés prediszponáló tényezõ volt a tartósan magas kalóriafogyasztás utáni bekövetkezett elhízásra. Ez a kutatási eredmény a jövõben lehetõvé teheti a hízásra hajlamos egyének kiszûrését, vérvétel alapján, a trigliceridszintváltozás vizsgálatával.