rss
 • Tippek hajhullás kezelésére

 • Share on Tumblr

  Napi 100 hajszál elvesztése teljesen normálisnak tekinthetõ. Ennél nagyobb mennyiség esetén viszont már hajhullásról, illetve kopaszodásról beszélünk, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak a férfiakat érinti.

  Az egészséges táplálkozás, a természetes alapanyagokból készült samponok és más hajápoló szerek, illetve néhány egyszerû praktika jelentõs mértékben javíthatnak a helyzeten. Ha mindezek ellenére nem tapasztalunk javulást, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

  Samponból, hajbalzsamból a természetes alapanyagokból készülteket válasszuk, a kemikáliák - dauervíz, hajfesték, zselék - használatát pedig csökkentsük a minimális szintre! Ne forró, hanem langyos levegõvel szárítsuk a hajunkat! Szerezzünk be disznósörtébõl készített kefét, és a népi jó tanácsot követve esténként százszor húzzuk végig a hajunkon! Ez ugyanis egyfajta masszázs, ami szintén növeli a hajhagymák vérellátását.

  Hajpakolás:
  Az illóolajas hajpakolásokban lévõ hatóanyagok serkentik a hajhagymák vérellátását, és táplálják a bõr azon mélyebb rétegeit, ahol a hajhagymák találhatók. Ilyen pakolást készíthetünk magunk is, a következõ módon: keverjünk össze 5-5 csepp (összesen 20 csepp) levendula-, cédrus-, kakukkfû- és rozmaringolajat 30 milliliter jojoba- vagy szõlõmagolajjal! Dörzsöljük el a fenti keveréket a két tenyerünk között - így jobban bele tudjuk majd "dolgozni" a fejbõrbe!

  Dõljünk minél jobban elõre - a fejünk lehetõleg alacsonyabban legyen, mint a mellkasunk, hogy ezzel is növeljük a fejbõr vérellátását -, majd mintegy két percen keresztül masszírozzuk bele a pakolást a fejbõrbe! Ha lehet, csak reggel mossunk hajat! Ezt a mûveletet néhány hónapon keresztül heti három-négy alkalommal ismételjük meg, újabb és újabb növekedési ciklust elindítva! Egy skót tanulmány szerint a pakolást rendszeresen alkalmazók 44 százalékánál a hajhullás teljesen megszûnt, illetve érdemben csökkent annak mértéke.

  Az indiaiak szezámolajban elkevert rozmaring- és citromfûolajjal veszik fel a harcot a kopaszodás ellen. Más illóolajak - mint például a babér-, a nyír-, a kamilla-, a ciprus-, a boróka-, a citrom-, a pacsuli-, a rózsa- és az ilang-ilang-olaj - a fentiekhez hasonlóan ugyancsak relaxáló hatást fejtenek ki a fejbõrre, illetve a fejen lévõ izmokra, miközben az érintett területen élénkítik a vérkeringést, s ily módon védelmet nyújtanak a fejbõr és a haj számára. Adjunk 80 cseppet a kedvenc kombinációnkból 250 milliliter samponhoz és hajbalzsamhoz!

  Étrend:
  A hajhullás hátterében nemritkán egyes ásványi anyagok - például a cink, a mangán, a szelén vagy a szilícium - hiánya áll. Ezeket étrend-kiegészítõk szedésével pótolhatjuk, ám elõtte orvosi segítséggel derítsük ki, hogy valóban hiányunk van-e a fenti anyagok valamelyikébõl! A kontrollálatlan nyomelempótlással több kárt okozhatunk, mint amennyit "profitálunk" belõle! Nõknél - különösen a változókorban - a hajhullás az ösztrogén nevû hormon szintjének csökkenésével állhat összefüggésben.

  Az ösztrogén a természetben is fellelhetõ úgynevezett fitoösztrogének formájában, többek között a szójában, a bogyós gyümölcsökben, a lenmagban, a napraforgómagban. Megelõzésképpen már a változókor beállta elõtt fogyasszuk ezeket minél nagyobb mennyiségben! Ha már fennáll a probléma, szedjünk rendszeresen gránátalma- vagy ligetszépe-kivonatot, melyek koncentráltan tartalmaznak fitoösztrogéneket!

  Stresszoldás:
  Kevesen tudják, hogy a hajhullás egyik kiváltó oka a stressz. Idõrõl idõre gondoskodjunk a stresszoldásról - már csak testi-lelki egyensúlyunk kialakítása és megõrzése érdekében is! Amennyire a körülmények engedik, pihenjünk minél többet, sétáljunk, jógázzunk, szaunázzunk, relaxáljunk!... A lehetõségek száma szinte végtelen, így mindenki megtalálhatja a stresszoldás számára leghatékonyabb módját.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Természetes gyógymódok a depresszió ellen

  Természetes gyógymódok a depresszió ellenA depressziónak számos különböző oka ismeretes. Ezeket három csoportra oszthatjuk. A természetes gyógymódok jelentik a legjobb megoldást mindhárom kategóriában, az alkohol, drogok, vagy épp a gyógyszerek helyett. Ha veszteség ér bennünket, depressziósak leszünk. A veszteség bármilyen lehet; gyász, válás, anyagi veszteség, a jó hírnév elvesztése stb.: ezek mind-mind depressziót okozhatnak. Ez az első kategória. A depresszió második kategóriája a levertségérzés. Tudnunk kell különbséget tenni az elfogadás, a tűrés és az irányítás között.

 • Szívgyógyászat: a nõk szíve ugyanolyan mértékben veszélyeztetett

  A nõk szíve ugyanolyan mértékben veszélyeztetett koszorúér-betegség szempontjából, mint a férfiaké és a kóros folyamat esetükben is jórészt ugyanúgy megelõzhetõ lenne.

 • A brokkoli egyik összetevõje segíthet hasnyálmirigyrák esetén

  Egy új rákellenes szer a brokkoli egyik összetevõjével kombinálva sikeresen veheti fel a harcot a hasnyálmirigyrákkal szemben - állítják német kutatók.

 • Pólók a mellrákszûrésért

  Anyák napjáig vásárolhatják meg az érdeklõdõk a mellrákszûrés fontosságát hangsúlyozó Összefogás elnevezésû pólókat a Magyar Postán.

 • Mi lett a Prosztata Nap eredménye?

  Másfél ezer férfi vett részt azokon az ingyenes szûréseken, amelyeket a Magyar Urológusok Társasága szervezett a Prosztata Nap alkalmából. A Budapesten és 13 megyeszékhelyen szeptember 8-12. között végzett ingyenesen PSA, vérnyomás és vércukorszint mérésen 75 esetben találtak prosztatarákra utaló jeleket.

  A dokumentum szerint a résztvevõk kétharmada 50-70 éves férfi volt, csupán 3 százalékot tett ki a 40 év alattiak aránya. Ez a szakemberek szerint azt jelzi, hogy a fiatalok még mindig nem veszik elég komolyan a megelõzést. A 75 rákra utaló eseten kívül a megszûrtek csaknem egynegyede a "szürke zónába" tartozott, ezért õket ismételt vizsgálatra rendelték vissza az orvosok.

 • A gyerekkori D-vitaminhiány növelheti a szklerózis multiplex kockázatát

  London - Egy bizonyos genetikai változat fiatalkori D-vitaminhiánnyal párosulva növelheti az érintetteknél annak kockázatát, hogy a késõbbiekben egy autoimmun betegség, szklerózis multiplex alakul ki náluk - közölték oxfordi kutatók.

 • A New York-i zajszint veszélyezteti a hallást

  New York olyannyira zajos, hogy lakosai jelentõs hallásromlást szenvedhetnek el a következõ években.

 • Több amerikai mozog, mégis ugyanannyi az elhízott

  Több amerikai mozog, ám az elhízottság és dohányzás aránya nem változott az elmúlt évben a legutóbbi kormányzati adatok szerint.

 • Mikróbalenyomatot is hagynak az emberek

  Az ujjlenyomaton kívül mást is hagynak az emberek a tárgyakon, amikor megérintik azokat, számos mikroorganizmus marad vissza a vizsgálódók számára - közölték amerikai kutatók hétfõn.

 • Új egészségügyi rendszer jövõre

  A következõ év elejétõl indulhat az új egészségügyi rendszer, melyet megtárgyalt a kormány - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter. A témáról folyó társadalmi viták augusztus közepéig tarthatnak.
  Alapvetõ cél, hogy javuljon a társadalom egészségi állapota, felszámolja az egészségügy ellátórendszert jellemzõ területi egyenlõtlenségeket.

  A Fidesz vélekedése szerint az egészségügy, finomabb formában ugyan, de továbbra is a korábban menesztett Horváth Ágnes által kijelölt pályán halad.

 • A kórházak, a betegek és az elesettek védőszentje - Szent Katalin

  A kórházak, a betegek és az elesettek védőszentje - Szent Katalin1347. március 25-én született Szent Katalin Siena városában, egy kelmefestő népes családjának 22.(!) gyermekeként. Katalin és ikertestvére, Johanna nehéz időszakban, a pestisjárvány idején jött világra, amikor Siena meglehetősen elnéptelenedett. A két gyermek közül Johanna került dajkához és Katalin maradt édesanyjánál – ennek köszönhetően érte meg a szent a felnőttkort. Életében a csodás jelek hatesztendős korában kezdődtek, amikor állítólag trónján látta Jézust, és extázisba esett. Ekkor határozta el, hogy szüzességet fogad, és zárdába vonul.

 • A világméretû hitelválságból a gyógyszeriparok óriásai hasznot húzhatnak

  Hasznot is húzhatnak a világméretû hitelválságból a gyógyszeripar óriásai – vélik a Datamonitor szakemberei. Az elemzõ cég által kiadott tanulmány szerint a gyógyszergyárak felvásárlásokra fordíthatják egyedülállóan nagy tõkerejeküket.

  Az elemzõk rámutatnak, az ipar más területeinek szereplõi az elmúlt évtizedben kihasználták, hogy könnyen juthattak hitelhez. Az „olcsó adósságoknak” azonban hirtelen befellegzett.

 • Idõs beteg gyakran nem a megfelelõ gyógyszert kapja

  A kórházak sürgõsségi osztályain kezelt idõs emberek sokszor egyáltalán nem olyan gyógyszeres kezelésben részesülnek, amilyenre szükségük volna. Sok millió betegfelvétel adataiból származó vizsgálat eredményeit az Academic Emergency Medicine közölte.

 • Szívinfarktus után minél hamarabb meg kell kezdeni a mozgást

  Évtizedekkel ezelõtt a szívrohamot követõ kezelés igen hosszú és nem túlságosan eredményes volt, ma viszont a betegek általában jó fizikai állapotban és legtöbbször rövid idõ múlva otthonukba kerülhetnek.