rss
 • Tippek hajhullás kezelésére

 • Share on Tumblr

  Napi 100 hajszál elvesztése teljesen normálisnak tekinthetõ. Ennél nagyobb mennyiség esetén viszont már hajhullásról, illetve kopaszodásról beszélünk, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak a férfiakat érinti.

  Az egészséges táplálkozás, a természetes alapanyagokból készült samponok és más hajápoló szerek, illetve néhány egyszerû praktika jelentõs mértékben javíthatnak a helyzeten. Ha mindezek ellenére nem tapasztalunk javulást, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

  Samponból, hajbalzsamból a természetes alapanyagokból készülteket válasszuk, a kemikáliák - dauervíz, hajfesték, zselék - használatát pedig csökkentsük a minimális szintre! Ne forró, hanem langyos levegõvel szárítsuk a hajunkat! Szerezzünk be disznósörtébõl készített kefét, és a népi jó tanácsot követve esténként százszor húzzuk végig a hajunkon! Ez ugyanis egyfajta masszázs, ami szintén növeli a hajhagymák vérellátását.

  Hajpakolás:
  Az illóolajas hajpakolásokban lévõ hatóanyagok serkentik a hajhagymák vérellátását, és táplálják a bõr azon mélyebb rétegeit, ahol a hajhagymák találhatók. Ilyen pakolást készíthetünk magunk is, a következõ módon: keverjünk össze 5-5 csepp (összesen 20 csepp) levendula-, cédrus-, kakukkfû- és rozmaringolajat 30 milliliter jojoba- vagy szõlõmagolajjal! Dörzsöljük el a fenti keveréket a két tenyerünk között - így jobban bele tudjuk majd "dolgozni" a fejbõrbe!

  Dõljünk minél jobban elõre - a fejünk lehetõleg alacsonyabban legyen, mint a mellkasunk, hogy ezzel is növeljük a fejbõr vérellátását -, majd mintegy két percen keresztül masszírozzuk bele a pakolást a fejbõrbe! Ha lehet, csak reggel mossunk hajat! Ezt a mûveletet néhány hónapon keresztül heti három-négy alkalommal ismételjük meg, újabb és újabb növekedési ciklust elindítva! Egy skót tanulmány szerint a pakolást rendszeresen alkalmazók 44 százalékánál a hajhullás teljesen megszûnt, illetve érdemben csökkent annak mértéke.

  Az indiaiak szezámolajban elkevert rozmaring- és citromfûolajjal veszik fel a harcot a kopaszodás ellen. Más illóolajak - mint például a babér-, a nyír-, a kamilla-, a ciprus-, a boróka-, a citrom-, a pacsuli-, a rózsa- és az ilang-ilang-olaj - a fentiekhez hasonlóan ugyancsak relaxáló hatást fejtenek ki a fejbõrre, illetve a fejen lévõ izmokra, miközben az érintett területen élénkítik a vérkeringést, s ily módon védelmet nyújtanak a fejbõr és a haj számára. Adjunk 80 cseppet a kedvenc kombinációnkból 250 milliliter samponhoz és hajbalzsamhoz!

  Étrend:
  A hajhullás hátterében nemritkán egyes ásványi anyagok - például a cink, a mangán, a szelén vagy a szilícium - hiánya áll. Ezeket étrend-kiegészítõk szedésével pótolhatjuk, ám elõtte orvosi segítséggel derítsük ki, hogy valóban hiányunk van-e a fenti anyagok valamelyikébõl! A kontrollálatlan nyomelempótlással több kárt okozhatunk, mint amennyit "profitálunk" belõle! Nõknél - különösen a változókorban - a hajhullás az ösztrogén nevû hormon szintjének csökkenésével állhat összefüggésben.

  Az ösztrogén a természetben is fellelhetõ úgynevezett fitoösztrogének formájában, többek között a szójában, a bogyós gyümölcsökben, a lenmagban, a napraforgómagban. Megelõzésképpen már a változókor beállta elõtt fogyasszuk ezeket minél nagyobb mennyiségben! Ha már fennáll a probléma, szedjünk rendszeresen gránátalma- vagy ligetszépe-kivonatot, melyek koncentráltan tartalmaznak fitoösztrogéneket!

  Stresszoldás:
  Kevesen tudják, hogy a hajhullás egyik kiváltó oka a stressz. Idõrõl idõre gondoskodjunk a stresszoldásról - már csak testi-lelki egyensúlyunk kialakítása és megõrzése érdekében is! Amennyire a körülmények engedik, pihenjünk minél többet, sétáljunk, jógázzunk, szaunázzunk, relaxáljunk!... A lehetõségek száma szinte végtelen, így mindenki megtalálhatja a stresszoldás számára leghatékonyabb módját.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Miért veszélyesebbek az influenza vírusok télen?

  Az influenza vírusok a hidegebb hónapokban zsíros védõréteggel vonják be magukat, amelyek megóvják õket a különbözõ külsõ behatásoktól - ez lehet a magyarázata annak, miért gyakoribbak az influenzás megbetegedések télen.

  Ez a vajszerû védõréteg az emberi légutakban lebomlik, így a vírus könnyedén meg tudja fertõzni az egészséges sejteket-állítják az Országos Egészségügyi Intézet kutatói. "Mint egy cukorka a szájban, úgy olvad le a zsíros védõréteg a vírusról - nyilatkozta Joshua Zimmerberg, az Országos Gyermekegészségügyi és Fejlõdéstani Intézet (NICHD) munkatársa, a kutatás vezetõje - A vírus csak ebben a folyékony formában képes a sejtek megfertõzésére."

 • A baktérium nem tesz különbséget

  Ingyenes lesz a babák védelme

  A pneumococcus baktérium okozta fertõzés esetenként súlyos, gyakran drámai következményekkel jár, elsõsorban a kétévesnél fiatalabb gyermekek körében. A szerdai kormánydöntés értelmében a szülõk kérésére valamennyi 2 évnél fiatalabb kisgyermek térítésmentesen kapja meg az oltást.

 • Köhögéssel túlélhetõ a szívinfarktus?

  Budapest - Ne kockáztassuk az életünket! címmel adott ki állásfoglalást a Magyar Kardiológusok Társasága egy kör-e-mail miatt, amely szerint erõteljes és hosszas köhögéssel túlélhetõ a szívinfarktus.

  Mint a társaság közleménye rámutat, a szívinfarktus, a mindenki által rettegett, súlyos betegség, amely világszerte a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Hátterében rendszerint a szív koszorúereinek az érelmeszesedés következtében kialakuló szûkülete és elzáródása áll.

 • A sebgyógyulás mechanikája

  Úgy tûnik, hogy a sebgyógyulás és a kötõszövet képzõdés hátterében döntõen mechanikai hatások érvényesülnek. Amikor sérülés ér minket, a kialakult seb helyreállítása érdekében a szervezet komplex mechanizmust indít be. Közvetlenül a bõr felszíne alatt folyamatosan olyan specializált sejtek (fibroblasztok) ólálkodnak, melyek a sebben kialakult ideiglenes szövethálózatban aktiválódnak és a seb zárásához szükséges kollagént elkezdik termelni. Az ideiglenes szövetháló (mátrix) kezdetben igen puha és tele van sejtek növekedését serkentõ faktorokkal.

 • Szívkatéterezés csuklón keresztül - kevesebb vérzés

  A comb helyett a csukló artériáján keresztüli szívkatéterezésnél lényegesen kevesebb vérzéses szövõdmény lép fel - derül ki egy, a Journal of the American College of Cardiology címû folyóiratban.

  A Virginia állambeli Durham Orvosi Központ szívkatéteres laborjának vezetõje és munkatársai közel 600 ezer katéterezést értékeltek ki egy adatbázis segítségével. A combon át felvezetett katéter esetében kétszer gyakoriak voltak a vérzéses szövõdmények, míg az eredményesség tekintetében a két módszer között nem találtak eltérést.

 • A csókbetegség tünetei, kezelése, szövõdményei

  A mononucleosis infectiosa olyan heveny megbetegedés, mely leggyakrabban serdülõkorban és fiatal felnõttkorban fordul elõ. A diagnózis felállításához laboratóriumi vizsgálat szükséges, mert pusztán a fizikális jelek alapján a betegség nem határozható meg.

 • Õssejtekbõl a fül szõrsejtjei fejlõdtek ki egerekben

  A középfülben lévõ, a halláshoz nélkülözhetetlen szõrsejteket sikerült egérkísérletekben létrehozniuk amerikai kutatóknak õssejtek felhasználásával.

 • Rozmaring - gyógynövény

  Rozmaring - gyógynövényA rozmaring ősidők óta jól ismert fűszer- és gyógynövény. Az irodalomban és a népművészetben az emlékezés és a hűség jelképe. Az alföldi tanyavilágban még a legszegényebb családoknál is volt legalább egy cserép rozmaring, melyből a búboskemence tetejére szórtak pár levelet, hogy kellemes illatú legyen a lakás. A népi gyógyászatban görcsoldónak is használják, valamint egyes helyeken a borok ízesítésében is szerepet játszik. A levéldrog antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő. A rozmaringleveleket teakeverékekben epe-és vizelethajtó, szélhajtó, idegerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt használják.

 • Szemünk erei jelezhetik a szívbetegségek kockázatát

  A szem apró ereinek fényképezésével sikerült amerikai kutatóknak kapcsolatot találniuk a szívbetegségek nagyobb kockázata és a között, hogy mekkora légszennyezettségnek volt az egyén kitéve.

 • A világon elõször kettõs karátültetést hajtottak végre Németországban

  Jól van az az 54 éves német férfi, akin a világon elõször kettõs karátültetést hajtottak végre egy müncheni klinikán.

  A 15 órás, rendkívül komplikált mûtétre több évig készültek, Edgar Biemer plasztikai sebész és munkatársa, Christoph Höhnke vezényletével egy 30 fõs orvosi csapat végezte. A beteg - a Bild címû lap értesülése szerint egy allga:ui földmûves, aki egy kukoricaszecskázó-gépbe esett - hat éve veszítette el mindkét karját.

 • Új szakmai irányelv: az MRI a legjobb a szélütés megállapítására

  Sokkal jobb a szélütés megállapítására az MRI, mint a CT - szögezi le az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) hétfõn kibocsátott új irányelve.

 • Kábítószer-túladagolásban halt meg négy ember Budapesten

  Nagy valószínûséggel kábítószer-túladagolásban halt meg négy ember szombaton éjjel Budapesten, holttestüket különbözõ helyszíneken találták meg - értesült az MTI; a BRFK sajtóosztályán egyelõre csak a halálesetek tényét erõsítették meg.

  A fõváros III. kerületében egy 30 éves férfit és egy 33 éves nõt találtak holtan, a XIII. kerületben pedig egy 30 és egy 33 éves férfit, mindegyiküket más-más helyszínen - közölte Sagyibó Melinda, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese.

 • A nem dohányzó férfiak nagyobb eséllyel kapnak tüdõrákot, mint a nem dohányzó nõk

  Washington - A nem dohányzó férfiak tüdõrákban való elhalálozásának 25 százalékkal nagyobb az esélye, mint azoknál a nõknél, akik szintén soha sem szívtak el egy cigarettát sem - jelentették be amerikai kutatók.

 • Az időskori memóriazavar tünetei és okai

  Az időskori memóriazavar tünetei és okaiSzámos betegség vagy annak szövődménye ronthatja a memóriát, ugyanakkor tudatosan meg is védhetjük azt. Az időskori feledékenység az egész szervezetet érintő biológiai változásokra vezethető vissza. Az öregedés folyamán a véredények rugalmatlanná válása és beszűkülése miatt csökken a szervek és a szövetek vérellátottsága, amire a legérzékenyebben az agy reagál. A memóriazavarnak az agy vérellátási zavarain túl más okai is lehetnek, például egyes betegségek, túlzott alkoholfogyasztás, lelki problémák, de bizonyos gyógyszerek szedése is okozhatja.