2024.04.23. - Béla

Elbutulunk az ételfestékektõl?

Fogyasztóvédõk és EP-képviselõk közös fellépése

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és Hegyi Gyula EP-képviselõ közös közleménye

Tanulási és koncentrációs zavart, valamint hiperaktivitást okoz gyermekeknél egy, az édességekben, üdítõitalokban, tejdesszertekben gyakran elõforduló élelmiszer színezék. Hegyi Gyula európai parlamenti képviselõ szerint a gyakorlatban is érvényt kell szerezni az EU elõvigyázatossági elvének, és nem szabad kockázatos anyagot élelmiszerben használni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A fogyasztóvédelmi és más civil szervezetek azt követelik az Európai Parlamenttõl, hogy lépjen fel a gyermekkori hiperaktivitást okozó élelmiszeradalékok, színezõanyagok ellen. Hegyi Gyula magyar EP-képviselõ is csatlakozott az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület által is támogatott kezdeményezéshez. A Southampton- i Egyetem kutatási eredményei szerint egyes jellemzõen az édességekben és üdítõitalokban található ételfestékek (E102, E104, E110, E122,E124 és E129), a gyermekekre fokozottan károsak. Nátrium-benzoát tartósítószerrel együtt fogyasztva hiperaktívitást, tanulási és koncentrálási nehézségeket okozhatnak.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottsága tagjainak kezdeményezésére olyan döntés született, hogy a fenti adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni: "Esetleges aktivitási és koncentrációs zavarokat idézhet elõ gyermekeknél". A felvetést tizenkét tagország negyvenkét fogyasztóvédelmi és más civil szervezete is támogatja. Hegyi Gyula hangsúlyozta, hogy a legfiatalabb fogyasztók védelme kiemelt fontosságú. A magyar képviselõ szerint a figyelmeztetés kötelezõ feltüntetése csak az elsõ lépés, fokozatosan ki kell vonni a forgalomból a káros színezõanyagokat. A fogyasztóknak hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy a természetes élelmiszerek és üdítõk nem olyan harsogóan színesek, mint a mesterséges színezés után. Különösen fontos, hogy a gyermekek ne szokjanak hozzá az agyonszínezett, káros adalékanyagokkal teletömött élelmiszerekhez, üdítõkhöz.

Dr. Dömölki Livia az OFE élelmiszer szakértõje reméli, hogy az Európai Parlament napirendre tûzi az azo-színezékek törlését az engedélyezett adalékanyagok listájáról, tekintettel arra, hogy táplálkozási értékük nincs, s ráadásul azt az érzetet keltik a fogyasztóban, mintha valódi gyümölcsbõl készülnének azon élelmiszerek, amelyekhez használják ezeket.