"Magában a szõlõben van valami, ami közvetlenül hat a szív- és érrendszeri kockázatra, nem csupán a gyümölcsfogyasztás már ismert elõnyös hatásáról van szó" - mondta Mitchell Seymour, a Michigani Egyetem kutatója, a Journal of Gerontology címû szaklap ismertetett kísérlet vezetõje. A kísérletet az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) és a kaliforniai szõlõtermelõk is támogatták.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
18 hét elteltével a szõlõkivonatot fogyasztó patkányok vérnyomása alacsonyabb volt, javult szívmûködésük, testszerte csökkentek gyulladásaik és a szívizom-károsodás kevesebb jelét mutatták, mint a sós étrenden, ám szõlõkivonat nélkül tartott kísérleti állatok.
A kutatók feltételezik, hogy a szõlõn kívül számos növényben megtalálható flavonoidok eredményezték az egészségvédõ hatást. Mára legalább négyezer különféle flavonoidanyagot ismernek, nagy mennyiségben vannak jelen például a zöldteában, kakaóban, paradicsomban, mandulában is.