Ötvenkét országból 16 ezer pácienst, köztük 5700, elsõ szívinfarktusán éppen átesett embert kérdezett ki étkezési szokásairól Salim Yusuf, az ontariói McMaster Egyetem munkatársa csoportjával. A kutatók étrendjük alapján három csoportba sorolták a tesztalanyokat. Az elsõ az "orientális" étrend volt, sok tofuval, szójával és egyéb szósszal.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A harmadik csoportba tartozó embereknél 30 százalékkal találták alacsonyabbnak a szívinfarktusra való kockázatot az átlagosnál. A nyugati étrenden élõknek viszont 35 százalékkal nagyobbnak bizonyult az infarktuskockázata azokhoz képest, akik alig fogyasztottak zsiradékban sült ételt és húst. Az orientális étrenden élõknél átlagos kockázatot találtak.
A szívinfarktus a gazdag és szegény országokat egyaránt érinti, ám az összes szív- és érrendszeri betegség 80 százaléka a közepesnél alacsonyabb bevételû országokban fordult elõ - írják a kutatók.
A szakemberek szerint a tofuban gazdag étkezésnek azért nincs szívvédõ hatása, mert túl nagy a nátrium tartalma, amely magas vérnyomáshoz és szélütéshez vezethet.