2020.12.05. - Vilma

Tabuk nélkül az inkontinenciáról

Budapest - Komoly, elsõsorban a nõket érintõ társadalmi problémára, az inkontinenciára hívja fel a figyelmet a Fontana Nap, amelyet szombaton rendeznek a Városligetben.

Az inkontinencia akaratlan széklet- és vizeletvesztést jelent. A vizeletvesztést a széklet-inkontinenciától eltérõ szervek, a vizeleti szervek mûködésének zavara okozza, ezért külön is szokták kezelni. Az inkontinencia hozzávetõlegesen 500-600 ezer embert érint Magyarországon.
A legnagyobb baj nem maga a betegség, hanem az, hogy az ebben szenvedõk számára ez komoly tabutéma, nemhogy közvetlen környezetüket, még háziorvosukat is nehezen keresik fel.

Ezért is választották a szervezõk, köztük az Inkontinencia Betegegyesület a Fontana Nap mottójául a Szabadulj meg a tabuktól! címet. A rendezvény elsõdleges célja, hogy a betegségben szenvedõk vállalják fel problémájukat, lépjenek ki az elzárkózásból, forduljanak szakemberhez, hogy segítségével újból teljes életet élhessenek.

Az esemény délelõtt 10 órától 14-ig tart a Városligetben, a Széchenyi Fürdõ szomszédságában található Sörsátorban.

A programon a résztvevõk egy közös átmozgató tornán vesznek részt, amelyen kiemelt figyelmet fordítanak azokra a mozdulatokra, amelyek elsajátítása segítheti a betegségben szenvedõket, majd ezt követi a Fontana Futás, amelyet Monspart Sarolta vezet.

A közös futás elõtt és után szakemberek várják az érdeklõdõket, többek között Rusz Edit szexuálpszichológus, valamint az Inkontinencia Betegegyesület szakemberei. A tabukról, azok ledöntésérõl Réz András esztéta beszél az érdeklõdõknek. A Fontana Napot Mary Zsuzsi fellépése zárja - tudatták a szervezõk.