rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Ingyenessé kellene tenni a maláriavizsgálatokat és -kezeléseket

 • Share on Tumblr

  Ingyenessé kell tenni a maláriavizsgálatokat és -kezeléseket, mert ez jelentõsen megnövelné az évente egymillió halálos áldozatot követelõ megbetegedés ellen kezelést igénylõk számát - állította egy nemzetközi orvoscsoport.

  Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) képviselõi több százezer, Csádban, Sierra Leonében és Maliban kezelt maláriás eset tapasztalatából kiindulva fogalmazták meg ajánlásaikat, amelyeket Johannesburgban tartott sajtóértekezletükön ismertettek.

  Miközben elismerték, hogy tetemes összegbe kerülne a malária megszüntetése, hangsúlyozták, hogy ez mégis elkerülhetetlen. A legfontosabbnak az ingyenes kezelést és a gyorsteszt elterjesztését nevezték, valamint a falusi lakosság képzését, hogy a veszélyeztetett térségekben élõk maguk is idõben azonosítani és kezelni tudják az egyszerûbb eseteket.

  Példaként a csádi helyzetet hozták fel, ahol egy év alatt az ingyenes vizsgálatoknak és gyógyszereknek köszönhetõen tízezerrõl százezerre ugrott a kezelést igénybevevõk száma. A régióban élõ falusiak 90 százaléka kevesebb mint napi egy dollárból tartja fenn magát. Számukra a kérdés úgy vetõdik fel: "fizessek-e a kezelésért vagy vegyek ezen a pénzen élelmet?" - vázolta a helyzetet az MSF csádi munkacsoportjának vezetõje.

  "Az egészség pénzbe kerül, ez biztos. Kerül, amibe kerül. Meg kell csinálni" - szögezte le Seco P. Gerard, a belgiumi székhelyû orvosszervezet politikai tanácsadója. Az ENSZ Szorítsuk vissza a maláriát elnevezésû kampánya a múlt hónapban kezdõdött a moszkitók által terjesztett betegség elleni küzdelem felgyorsításáért. Végsõ célként a malária megszüntetését tûzték ki. Az ENSZ-program vezetõje ésszerûnek nevezte az MSF ajánlásait.

  Egyfelõl a tesztvizsgálatokkal kiszûrhetõ, hogy tényleg maláriás esetrõl van-e szó, így elkerülhetõ a szintén sok emberáldozatot követelõ félrekezelés. Emellett pontosabban meg lehet határozni a maláriában megbetegedettek számát is.

  Az ENSZ-kampány a becslések szerint 2009-ben 5,3 milliárd dollárba, 2010-ben 6,2 milliárd dollárba és 2011-2020-ig évente további 5,1 milliárd dollárba fog kerülni. Az összeg részben az ingyenes tesztek és kezelések árát fedezi.

  A Föld lakosságának több mint a fele, 3,3 milliárd ember él maláriától veszélyeztetett területen. A betegség évi egymillió halálos áldozatának többsége gyermek. A túlélõknél pedig gyakori szövõdmény az agykárosodás - állítják az ENSZ illetékesei.

  "Ezek a számok még riasztóbbak, ha hozzátesszük, hogy megvannak az orvosi eszközeink a betegség diagnosztizálására és kezelésére. Csak az a baj, hogy nagyon kevés páciens jut hozzájuk" - magyarázta Gerard. Az orvosszervezet tavaly 1,3 millió maláriás beteget látott el világszerte.

  A londoni központú Malária Konzorcium igazgatója lelkesen fogadta az MSF javaslatait, ugyanakkor kiemelte, hogy a következõ legfontosabb lépés a pénzügyi források megteremtése kell legyen, emellett az érintett országok politikai támogatásának és a változtatás iránti elkötelezettségének biztosítása.

  A konzorcium egyébként Zambiában már vizsgálja, hogy milyen változást hoznak a falvakban a tesztek elvégzésére kiképzett egészségügyi munkások. Ennek a kísérletnek jövõre teszik közzé az eredményét - közölte a konzorcium szakértõje.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Az agyhártyagyulladás kialakulása és tünetei

  Az idegrendszert érintõ fertõzõ betegségek közül az agyhártyagyulladás a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkezõ, súlyos lefolyású, fertõzõ agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik.

 • Hirtelen halál a férfiaknál õrizete vétel után - szívstressz-szindróma

  München - Egy új tünetegyüttes áldozatai lehetnek azok a fiatal férfiak, akik hirtelen meghalnak azt követõen, hogy a rendõrség õrizetbe vette vagy letartóztatta õket: hasonló tünetegyüttes létezik a vadállatok esetében is, amikor fogságba esnek - állítják spanyol kutatók.

  Manuel Martinez Selles a madridi Gregorio Maranon kórház orvosa jutott erre a következtetésre azután, hogy megvizsgált 60 olyan esetet Spanyolországban, amelynek során a rendõrség õrizetében valaki hirtelen és megmagyarázhatatlan halált szenvedett.

 • Árulkodó agyi felvételek

  Az agyról orvosi képalkotó eljárással készült felvételekkel való visszaélések lehetõségére hívják fel a figyelmet brit szakemberek.

 • A rossz alvás magas vérnyomással jár együtt

  Olasz kutatók kimutatták, hogy a rossz alvás nehezen kezelhetõ magas vérnyomással jár együtt.

 • Csökken a rák okozta halálozási arány az Egyesült Államokban

  Csökken a rák okozta halálozási arány az Egyesült Államokban, különösen a vastagbélrák és a tüdõrák esetében mutatkozik nagy javulás.

 • Az alkohol növeli a rák kockázatát a nõknél

  London - Akár napi egy pohár alkoholos ital is növelheti a nõk esetében többféle rosszindulatú daganat kockázatát - derült ki egy brit vizsgálat eredményeként.

  Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a rákos megbetegedések világszerte a vezetõ halálokok között szerepelnek, 7,9 millió emberi életet követelve évente. A legtöbb halálos áldozatot a tüdõ-, gyomor-, máj-, vastagbél- és emlõdaganatok szedik.

 • A Crohn-betegséghez köthetõ gének összetettségére utalnak

  London - Harminckét génváltozatot találtak eddig, amelyek a belek gyulladásos állapotával járó Crohn-betegséghez köthetõk - közölték oxfordi kutatók.

  Az eddigihez képest háromszor több génszakaszról feltételezik a Wellcome Trust Centre for Human Genetics kutatói, hogy szerepet játszanak a gyulladásos bélbetegségben, ám véleményük szerint még több lehet felfedezetlenül. "Ezek a genetikai kockázat mintegy ötödét magyarázzák meg, ami azt jelzi, hogy több száz gén játszhat szerepet a betegségben, mindegyik egy kicsivel növelve a hajlamot rá" - mondta Jeffrey Barrett, a kutatás vezetõje.

 • Baktériumfészekké alakulhat a mikrohullámú sütõ a hõségben

  Kedveznek a nyári melegben a baktériumok kialakulásának a mikrohullámú sütõk. Mivel a ezek a sütõk az ételt nem melegítik fel teljesen, terjeszthetik a szalmonellát - figyelmeztet az R+V német biztosítótársaság.

 • Veszélyes baktériumok a tengerparti strandokon

  Chicago - Minden harmadik fürdõzõ megfertõzõdhet staphilococcus baktériummal a floridai strandokon - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

  A szubtrópusi tengervizekben fürdõzõk staphilococcus baktériummal fertõzõdhetnek, beleértve a veszélyes, meticillinre rezisztens Staphylococcus aureus baktériumot, az MRSA-t is.

 • Mozgásterápiával mérsékelhetõ a gyermekek agresszivitása

  A legfrisebb kutatási eredmény szerint a testmozgás a túlsúlyos gyermekeknék is mérsékli az agressziót.

  Ha a gyerek rendszeresen mozog vagy kifejezetten sportol, kevésbé lesz tele fojtott méreggel, megszelídül, kezelhetõbbé válik, hangsúlyozzák az amerikai kutatók. Voltaképpen egészségtelen, ha egy gyerek valamilyen oknál fogva nem mozog.

 • Gyógyszergyártó cégek fogtak össze a gyógyszerhamisítók ellen

  Az Európai Unióban található gyógyszergyártó cégek termékeit mostantól hivatalból nyomon követik majd az unió szakértõi a gyártástól egészen a gyógyszertárba kerülésig, a gyógyszerhamisítás visszaszorításának érdekében.

  Az EU ipari megbízottja, Guenter Verheugen szerint a 27 országot magába foglaló Európai Unió tagállamai eddig csak tranzitállomásként funkcionáltak a gyógyszerhamisítás szempontjából, mostanra azonban bizonyos országokban igencsak elterjedt a hamis gyógyszerek gyártása.

 • 43 hátrányos helyzetû települést keres fel az egészségügyi szûrõkamion

  Összesen 43, hátrányos helyzetû településen lévõ háziorvosi körzetet keres fel egészségügyi szûrõkamionjával az Országos Alapellátó Intézet - mondta Balogh Sándor fõigazgató Az egészség házhoz megy program megnyitója elõtt.

  A szûrõvizsgálatokkal olyan körzetekbe látogatnak el, amelyekben hosszú ideje nincs háziorvos, és a helyettesítõ orvost az intézet alkalmazza. A program keretében az idén tíz települést keresnek fel, jövõre pedig az alföldi megyékben végzik el a vizsgálatokat - tette hozzá Balogh Sándor.

 • A munkahelyi stressz növeli a nõk kockázatát a szívbetegségekre

  A nagy stresszel járó foglalkozások növelhetik a nõk kockázatát a szívbetegségekre, sõt úgy tûnik, hogy a fiatalabbaknál nagyobb mértékben, mint az ötven év fölöttieknél - közölték csütörtökön eredményeiket dán kutatók.

 • Pipacs - gyógynövény

  Pipacs - gyógynövényMájustól júliusig virágzik, de kési kelés esetén előfordul, hogy októberben bontja messziről virító, piros virágait. A pipacs kinyílt virágának szirmait és magját májustól augusztusig gyűjtik (lehetőleg száraz időben) és vékony rétegben elterítve, árnyékos helyen szárítják. A virágából készült tea köhögéscsillapító és nyugtató hatású. Virágszirmaiból vörös ételfesték készül. Nemesített változatait, amelyek a vad fajnál nagyobb virágúak és különlegesebb színűek, a kertekbe ültetik. A pipacs teája köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású.