A Georgiai Egyetem kutatói megállapították, hogy laboratóriumi körülmények között különbözõ gyógynövények és fûszerek - például a fahéj, szegfûszeg, zsálya és rozmaring - akadályozzák azt az érkárosító folyamatot, melyet a magas vércukorszint okoz.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Azt még meg kell vizsgálniuk a kutatóknak, hogy az emberi szervezetben is ugyanez történik-e. Addig is senkinek sem fog megártani, ha kicsit jobban fûszerezi ételeit, különösen só helyett alkalmazva - véli Hargrove.
Úgy tûnik, hogy a fûszernövények AGE-vegyületek elleni hatása olyan növényi antioxidánsoktól származik, mint a fenolok, melyek nagy koncentrációban voltak jelen a kutatók által használt, a helyi szupermarketben beszerzett, szárított fûszernövényekben.
A fûszerek fenoltartalmát tekintve a fahéj, a szegfûszeg és a jamaikai szegfûbors végzett az élen és ugyanezen fûszerek gátolták legeredményesebben az AGE-vegyületek képzõdését is. A leghatékonyabb növények közé tartozott még a zsálya, majoránna, tárkony és a rozmaring is.
A gyógynövények és a fûszerek a legkoncentráltabb antioxidánsok étrendünkben - tette hozzá Hargrove. A fahéj például akár százszor több "antioxidáns-erõvel" rendelkezik egységnyi tömegét tekintve, mint a szintén jó hatású, nyers bogyósgyümölcsök.