2024.04.24. - György

A fûszerek ízletessé teszik az ételt, és védhetnek az érkárosodástól is!

A diabéteszes embereknek érdemes fûszerezniük ételeiket, legalábbis akkor, ha amerikai kutatók laboratóriumi eredményei emberekre is érvényesek.

A Georgiai Egyetem kutatói megállapították, hogy laboratóriumi körülmények között különbözõ gyógynövények és fûszerek - például a fahéj, szegfûszeg, zsálya és rozmaring - akadályozzák azt az érkárosító folyamatot, melyet a magas vércukorszint okoz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Emelkedett vércukorszint esetén úgynevezett AGE-vegyületek képzõdnek, melyek gyulladást és szövetkárosodást okoznak az erekben. Ez az artériák eltömõdéséhez, végsõ soron szívbetegségekhez vezet. Az AGE a késõi glikációs végtermékek elnevezés angol betûszava, fõként erõsen sült ételekbõl kerülnek a szervezetbe e vegyületcsoport anyagai. Petricsészékben azonban több fûszernövény sikeresen akadályozta meg az AGE-vegyületek képzõdését - közölte James L. Hargrove kutatócsoportja a Journal of Medicinal Food címû szaklapban.

Azt még meg kell vizsgálniuk a kutatóknak, hogy az emberi szervezetben is ugyanez történik-e. Addig is senkinek sem fog megártani, ha kicsit jobban fûszerezi ételeit, különösen só helyett alkalmazva - véli Hargrove.

Úgy tûnik, hogy a fûszernövények AGE-vegyületek elleni hatása olyan növényi antioxidánsoktól származik, mint a fenolok, melyek nagy koncentrációban voltak jelen a kutatók által használt, a helyi szupermarketben beszerzett, szárított fûszernövényekben.

A fûszerek fenoltartalmát tekintve a fahéj, a szegfûszeg és a jamaikai szegfûbors végzett az élen és ugyanezen fûszerek gátolták legeredményesebben az AGE-vegyületek képzõdését is. A leghatékonyabb növények közé tartozott még a zsálya, majoránna, tárkony és a rozmaring is.

A gyógynövények és a fûszerek a legkoncentráltabb antioxidánsok étrendünkben - tette hozzá Hargrove. A fahéj például akár százszor több "antioxidáns-erõvel" rendelkezik egységnyi tömegét tekintve, mint a szintén jó hatású, nyers bogyósgyümölcsök.