2024.03.19. - József, Bánk

Fontos a napfény és a D-vitamin!

Az alacsony D-vitamin szint növeli a halálozási kockázatot

Chicago - A D-vitaminhiányos felnõttek körében nagyobb a valószínûsége annak, hogy korábban halnak meg, mint azok, akiknek vérében magas a "napfényvitamin" szintje - állítják amerikai kutatók tanulmányukban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A jelentés azt követõen látott napvilágot, hogy az elmúlt idõszakban számos vizsgálat utalt a D-vitamin védõ hatására szívbetegségeknél, különbözõ ráktípusoknál, diabétesznél és tuberkulózisnál.

Az Erin Michos, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport 13.331 felnõttet tanulmányozott átlagosan 8,7 évig. Azoknak, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük, 26 százalékkal nagyobb volt a halálozási kockázatuk a tanulmány idõtartamán belül, mint azoknak, akiknél ez a koncentráció magas volt.

A kutatók arra is találtak adatokat, hogy a D-vitamin segít alacsonyan tartani a vérnyomást, csökkenteni a gyulladásokat és mozgósítani az immunrendszert. A szakemberek a milliliterenkénti 28 nanogrammnál több D-vitamint tartják elegendõnek, ám az amerikai nõk és férfiak mintegy 40 százalékának ennél alacsonyabb a vitaminszintje.

Michael Melamed, a kutatócsoport egyik tagja úgy véli, a D-vitamin a szervezet hírvivõ rendszerének része, ezért alkalmas annyi különbözõ dologra.

Egy másik, az Annals of Rheumatic Diseases címû szaklapban megjelent tanulmányban londoni kutatók a nõk által tapasztalt krónikus fájdalmat hozzák összefüggésbe a D-vitamin hiányával. Elina Hyppönen, a londoni Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa kutatócsoportjával hétezer olyan 45 éves férfit és nõt vizsgált Angliában, Skóciában és Walesben, akik krónikus fájdalomról számoltak be. A fájdalomnak a D-vitamin alacsony szintjével való összefüggését csak nõknél tapasztalták a kutatók, ezért feltételezik, hogy a hormonok hatása is érvényesül valamilyen formában.

Azt nem sikerült tisztázni, hogy a vitamin bevitelével csökkenthetõ-e a fájdalom, ám a szakemberek bizonyos állapotokban javasolják a vitaminpótlást: ilyen a terhesség és az idõskor. A többieknek tejtermékek, hal, tojás étrendbe illesztését ajánlják - és természetesen némi napfényt is.