rss
 • Fontos a napfény és a D-vitamin!

 • Share on Tumblr

  Az alacsony D-vitamin szint növeli a halálozási kockázatot

  Chicago - A D-vitaminhiányos felnõttek körében nagyobb a valószínûsége annak, hogy korábban halnak meg, mint azok, akiknek vérében magas a "napfényvitamin" szintje - állítják amerikai kutatók tanulmányukban.

  A jelentés azt követõen látott napvilágot, hogy az elmúlt idõszakban számos vizsgálat utalt a D-vitamin védõ hatására szívbetegségeknél, különbözõ ráktípusoknál, diabétesznél és tuberkulózisnál.

  Az Erin Michos, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport 13.331 felnõttet tanulmányozott átlagosan 8,7 évig. Azoknak, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük, 26 százalékkal nagyobb volt a halálozási kockázatuk a tanulmány idõtartamán belül, mint azoknak, akiknél ez a koncentráció magas volt.

  A kutatók arra is találtak adatokat, hogy a D-vitamin segít alacsonyan tartani a vérnyomást, csökkenteni a gyulladásokat és mozgósítani az immunrendszert. A szakemberek a milliliterenkénti 28 nanogrammnál több D-vitamint tartják elegendõnek, ám az amerikai nõk és férfiak mintegy 40 százalékának ennél alacsonyabb a vitaminszintje.

  Michael Melamed, a kutatócsoport egyik tagja úgy véli, a D-vitamin a szervezet hírvivõ rendszerének része, ezért alkalmas annyi különbözõ dologra.

  Egy másik, az Annals of Rheumatic Diseases címû szaklapban megjelent tanulmányban londoni kutatók a nõk által tapasztalt krónikus fájdalmat hozzák összefüggésbe a D-vitamin hiányával. Elina Hyppönen, a londoni Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa kutatócsoportjával hétezer olyan 45 éves férfit és nõt vizsgált Angliában, Skóciában és Walesben, akik krónikus fájdalomról számoltak be. A fájdalomnak a D-vitamin alacsony szintjével való összefüggését csak nõknél tapasztalták a kutatók, ezért feltételezik, hogy a hormonok hatása is érvényesül valamilyen formában.

  Azt nem sikerült tisztázni, hogy a vitamin bevitelével csökkenthetõ-e a fájdalom, ám a szakemberek bizonyos állapotokban javasolják a vitaminpótlást: ilyen a terhesség és az idõskor. A többieknek tejtermékek, hal, tojás étrendbe illesztését ajánlják - és természetesen némi napfényt is.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Félelmek a depresszióval kapcsolatosan

  Sokan tartanak és félnek a pszichiáterektõl, a gyógyszerektõl, sokszor indokolatlanul. Az egyik leggyakoribb félelem, hogy ha pszichiáterhez fordulnak, akkor két perc alatt felírnak valamiféle antidepresszánst, aztán szélnek eresztik a beteget.

 • Néhány plusz kiló még nem jelent komoly veszélyt

  Csak az lehet egészséges, aki karcsú vagy akár sovány? Az elhízás megrövidíti az életet? Egyre több tanulmány cáfolja meg ezeket a nézeteket, és mutatnak rá arra, hogy az is lehet teljesen egészséges, akinél az ideális testsúlyra vonatkozó elõírásoknál többet mutat a mérleg.

 • A korán kopaszok kevésbé kapnak prosztatarákot?

  A korán kopaszodó férfiak kevésbé kapnak prosztatarákot - állapították meg amerikai kutatók.

 • Az esésektõl és törésektõl is védi az idõseket a D-vitamin

  Fokozottan ügyelniük kell az idõseknek a D-vitaminpótlásra, mivel ez a vitamin nagyon fontos az izmok és a csontsûrûség szempontjából, védelmet nyújthat az esések és a csonttörés ellen.

 • Magaslaton könnyebb a súlyvesztés

  Magaslati viszonyok között könnyebb megszabadulni a súlyfelesleget jelentõ kilóktól, és késõbb könnyebb is megtartani a súlyt - számoltak be német tudósok az Obesity tudományos folyóiratban csütörtökön.

 • Nikotinmentes cigarettát eredményezhet egy genetikai áttörés

  London - Japán tudósok azonosították a gént, amely a dohánynövény gyökerébõl a leveleibe szállítja a nikotint. A felfedezés a késõbbiekben nikotinmentes cigaretta elõállítását eredményezheti a The Daily Telegraph szerint.

  Jazaki Kazufumi, a Kiotói Egyetem növényekkel foglalkozó molekuláris biológusa három kutatási évet fordított arra, hogy a nikotin szállításáért felelõs Nt-JAT1 jelû gént azonosítsa.

 • Kerüljük a hajvasalót - erõsen károsítja a hajat

  Chicagoban megrendezték a nemzetközi bõr-és hajgyógyászok találkozóját, melyen elhangzott, hogy a hajvasaló napi használata erõsen károsítja a hajat, mert elégeti és széttöri a szálakat.

  „Láthatjuk, hogy milyen észrevehetõ károkat okoznak a kerámia hajvasalók, mikor naponta a legmagasabb hõfokon használják, és ezeket igen nehéz késõbb helyrehozni.” -mondta az egyik professzor. „A baj ott kezdõdik, amikor nem a megfelelõ módon, vagy túl gyakran teszik, és ezzel akkora károkat tesznek magukban, amit csak hosszú idõ alatt lehet helyrehozni.”

 • Akár két óra alatt diagnosztizálható a tuberkulózis egy új teszttel

  A tuberkulózis kimutatására kidolgozott új, molekuláris teszttel minden eddiginél könnyebben és gyorsabban, akár két óra alatt kimutatható a kór gyógyszereknek ellenálló formája is.

 • Ígéretes tanulmány a szklerózis multiplex által okozott károsodás helyreállítására

  Állatkísérletekben sikerült olyan módszert találniuk brit kutatóknak, amely segíti a szklerózis multiplex (SM) miatt károsodott idegrendszer helyreállítását.

 • Sokan halálra ülik magukat

  Sokkal korábban fejezi be életét az, aki szabad idejében napi hat óránál többet tölt üldögéléssel, mint az, akik három óránál kevesebbet ül naponta. A remélhetõleg sokakat talpra állító tudományos eredményt az American Journal of Epidemiology közölte.

 • A fogamzásgátló szedése befolyásolja a partnerválasztást

  Párizs - A fogamzásgátló tabletták megvédenek a nem kívánt terhességtõl, de rossz hatással vannak a partnerválasztásra. A nõknek, akik hormontartalmú fogamzásgátló tablettákat szednek, megváltozik a szaglása és más férfiakat választanak, mint azt ösztönösen tennék. A tabletta szedésének beszüntetése akár a kapcsolat végét is jelentheti.

 • Minden ötödik férfinak alkoholproblémája lehet

  Chicago - A fejlett országokban legalább minden ötödik férfit fenyeget az alkoholfüggés vagy a nagyivás veszélye élete során - állítja egy, a Lancet címû brit orvosi lap honlapján hétfõn közzétett tanulmány.

  A nõket érintõ kockázat a szerzõk szerint mintegy fele a férfiakénak.

 • A rossz szagú lehelet számos betegség tünete lehet

  A rossz szagú lehelet azon túl, hogy igen kellemetlen a vele együtt élõnek, sõt még távolabbi környezetének is, számos betegség tünete is lehet.

 • A szívinfarktusok 35 százalékára ad magyarázatot a helytelen étrend

  A zsírban sült ételekben, sós falatkákban és húsban gazdag étrend a szívinfarktusok mintegy 35 százalékára ad magyarázatot - közölték kanadai kutatók.

  Ötvenkét országból 16 ezer pácienst, köztük 5700, elsõ szívinfarktusán éppen átesett embert kérdezett ki étkezési szokásairól Salim Yusuf, az ontariói McMaster Egyetem munkatársa csoportjával. A kutatók étrendjük alapján három csoportba sorolták a tesztalanyokat. Az elsõ az "orientális" étrend volt, sok tofuval, szójával és egyéb szósszal.