rss
 • Fontos a napfény és a D-vitamin!

 • Share on Tumblr

  Az alacsony D-vitamin szint növeli a halálozási kockázatot

  Chicago - A D-vitaminhiányos felnõttek körében nagyobb a valószínûsége annak, hogy korábban halnak meg, mint azok, akiknek vérében magas a "napfényvitamin" szintje - állítják amerikai kutatók tanulmányukban.

  A jelentés azt követõen látott napvilágot, hogy az elmúlt idõszakban számos vizsgálat utalt a D-vitamin védõ hatására szívbetegségeknél, különbözõ ráktípusoknál, diabétesznél és tuberkulózisnál.

  Az Erin Michos, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport 13.331 felnõttet tanulmányozott átlagosan 8,7 évig. Azoknak, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük, 26 százalékkal nagyobb volt a halálozási kockázatuk a tanulmány idõtartamán belül, mint azoknak, akiknél ez a koncentráció magas volt.

  A kutatók arra is találtak adatokat, hogy a D-vitamin segít alacsonyan tartani a vérnyomást, csökkenteni a gyulladásokat és mozgósítani az immunrendszert. A szakemberek a milliliterenkénti 28 nanogrammnál több D-vitamint tartják elegendõnek, ám az amerikai nõk és férfiak mintegy 40 százalékának ennél alacsonyabb a vitaminszintje.

  Michael Melamed, a kutatócsoport egyik tagja úgy véli, a D-vitamin a szervezet hírvivõ rendszerének része, ezért alkalmas annyi különbözõ dologra.

  Egy másik, az Annals of Rheumatic Diseases címû szaklapban megjelent tanulmányban londoni kutatók a nõk által tapasztalt krónikus fájdalmat hozzák összefüggésbe a D-vitamin hiányával. Elina Hyppönen, a londoni Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa kutatócsoportjával hétezer olyan 45 éves férfit és nõt vizsgált Angliában, Skóciában és Walesben, akik krónikus fájdalomról számoltak be. A fájdalomnak a D-vitamin alacsony szintjével való összefüggését csak nõknél tapasztalták a kutatók, ezért feltételezik, hogy a hormonok hatása is érvényesül valamilyen formában.

  Azt nem sikerült tisztázni, hogy a vitamin bevitelével csökkenthetõ-e a fájdalom, ám a szakemberek bizonyos állapotokban javasolják a vitaminpótlást: ilyen a terhesség és az idõskor. A többieknek tejtermékek, hal, tojás étrendbe illesztését ajánlják - és természetesen némi napfényt is.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Közel 120 millióval emelkedett az éhezõk száma a világon

  Az élelmiszerár-emelkedés miatt közel 120 millióval emelkedett az éhezõk száma a világon, így összesen már csaknem egymilliárd ember nem jut elegendõ ennivalóhoz - közölte az Oxfam brit segélyszervezet.

  Az Oxfam az élelmezési világnaphoz idõzítve elkészült jelentésében felszólította a világ országait, hogy ugyanakkora elszántsággal küzdjenek a nyomor és a szegénység ellen, mint ahogy a pénzügyi válság következményeit igyekeznek elhárítani.

 • Megoldódott a talány, hogy miként tér vissza egy vírusfertõzés

  Megfejtették amerikai kutatók, hogy a citomegalovírus miként képes újrafertõzni azokat az embereket is, akik erõs immunválasszal reagáltak az elõzõ fertõzésére.

 • Féltékenyebbé teheti a nõket a fogamzásgátló tabletta szedése

  A fogamzásgátló tablettákban található hormonok lehetnek a felelõsek azért, hogy egyes nõk betegesen elkezdenek aggódni partnerük hûsége miatt és egyre inkább eluralkodik rajtuk a birtoklási vágy ösztöne - állítják egy skóciai egyetem szakemberei.

 • A nevetés pozitív hatással van a cukorbetegségre

  Egy új tanulmány szerint a nevetés pozitív hatással lehet a szívre, cukorbetegségtõl szenvedõ embereknél.

 • Az első gyermeknél nagyobb az esély az allergia kialakulására

  Az első gyermeknél nagyobb az esély az allergia kialakulásáraMár a várandósság hónapjaiban eldőlhet, hogy a születendő gyermeknél a későbbiekben jelentkeznek-e majd allergiás tünetek. A betegség kialakulását ezen felül a születési sorrend is befolyásolhatja. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-3 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre. Az Egyesült Államokban 10 év alatt 18 százalékkal emelkedett a gyermekek körében előforduló ételallergia gyakorisága. A legismertebb allergének a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró, de szinte nincs olyan táplálék, amire allergiát nem írtak volna még le.

 • Óvszerárusítás a brazil iskolákban

  Újabb próbálkozás, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét a szexuális védekezés fontosságára. Ez vajon segít majd?

  A brazil kormány tervbe vette, hogy az ország AIDS-megelõzési programjában részt vevõ iskolákban 400 óvszerautómatát fognak elhelyezni.

  Számtalan város 135 állami iskolájában végzett felmérés szerint a diákok 89,5 %-a, a szülõknek pedig 65 %-a helyesli az automaták elhelyezését.

 • A zsír felpörgeti a szunnyadó kórokozókat

  A zsír aktiválhatja a szunnyadó tuberkulózisfertõzést - derítették ki amerikai kutatók. Alapesetben az immunsejtek elkülönítik a bakteriális kórokozókat, de a vérben oldott zsírok meggyengíthetik e védelmi rendszert.

 • 112-re emelkedett a madárinfluenza halálos áldozatainak száma Indonéziában

  112-re emelkedett a madárinfluenza halálos áldozatainak száma Indonéziában, egy 19 éves férfi belehalt a fertõzésbe a múlt héten.

  A fertõzõ betegségekkel foglalkozó kormányhivatal vezetõje, Nyoman Kandun elmondása szerint a férfi egy jakartai kórházban vesztette életét. "Eddig 112 halálos áldozatot követelt a vírus Indonéziában. Az egész világon itt a legrosszabb a madárinfluenza-helyzet, eddig összesen 137 fertõzést regisztráltunk."

 • Mûholdak térképezik fel a kolera felbukkanását

  London - Olyan módszert sikerült kifejleszteniük amerikai kutatóknak, amely a tenger mûholdas megfigyelésével jósolja meg a kolera felbukkanását. Tapasztalataik szerint ugyanis a kolerakitörések a tengervíz idõszakos melegedésével állnak összefüggésben - tudósít a BBC online.

 • Nem segítenek a szteroidok a ziháló gyerekeken

  Boston - A vírusos vagy egyéb fertõzések miatt nehezen lélegzõ gyerekeknek adott szteroidok nem javítanak állapotukon - állapította meg brit orvosok vizsgálata.

  Az iskolás kor alatti gyerekek harmadánál jelentkezik idõnként olyan ziháló légzés, amely megrémíti a szülõket. Hat éves korukra a gyerekek többsége kinövi, ám addig sok esetben kortikoszteroid-kezelést kapnak.

 • Apróbojtorján - gyógynövény

  Apróbojtorján - gyógynövényJellegzetes, enyhe szaga és összehúzó, kesernyés íze van. Tartalomanyagai: fő hatóanyaga a cserzőanyag, valamint kovasav, továbbá flavonoidok, keserűanyagok, nyálka és illóolaj. Gyógytulajdonságai: összehúzó, epeműködést szabályzó és epehajtó, étvágyjavító, vizelethajtó, antibiotikus hatású és gyulladásgátló. Gyógyászati felhasználásai: belsőleg vastagbélgyulladás, hasmenés esetében alkalmazzák, amikor is négyóránként kell itatni a beteggel teát. Fertőző hasmenésnél is igen hatékony, mivel helyileg úgy hat, mint az antibiotikum.

 • Erélyesebb koleszterincsökkentéssel sok életet lehetne menteni

  A koszorúér-betegség szempontjából nagy kockázatú betegeknek csak a fele kap koleszterincsökkentõ készítményt, pedig ezzel a gyógyszeres kezeléssel sok esetleg halálos szívrohamot lehetne elkerülni. Német kutatók vizsgálatának eredményeit az European Heart Journal közölte.

 • Visszanövesztett szõrsejtektõl javulhat a hallás

  Washington - A hallásban nélkülözhetetlen szerepet betöltõ szõrsejteket sikerült újranöveszteniük egerekben amerikai kutatóknak, közlik a Nature címû brit tudományos lapban. Az eredmény egy nap segíthet a halláskárosodást elszenvedett emberek gyógyításában is.

  A süketséget gyakran a belsõfül szõrsejtjeinek károsodása okozza, amelyek az emlõsökben nem regenerálódnak.

 • A nõk agya a kövérség látványára félelemmel reagál

  Túlsúlyos idegenek képeit látva a nõk agyában olyan terület aktiválódik, amely az identitásért és önreflexióért felelõs.