2024.03.29. - Auguszta

Új vizsgálat, amely megvédhet a kergemarha-kórtól

Új vizsgálat, amely megvédhet a kergemarha-kórtól
Amerikai kutatók kifejlesztették az elsõ olyan vizsgálatot, amely azonnal kimutatja a vágás közben a szarvasmarha agyszövetével vagy gerincvelõjével szennyezett marhahúst.

A vizsgálat elõrelépést jelenthet, hogy megvédhessék az emberi táplálékláncot a szarvasmarhák szivacsos agyvelõ-gyulladásától (BSE), közismertebb nevén a kergemarha-kórtól. Az agy, a gerinc és más központi idegrendszeri szövetek eltávolítása a vágás után „az egyik legfontosabb feladat, hogy elkerülhetõ legyen az emberi tápláléklánc fertõzõdése kergemarha-kórral”- állítja Jurgen A. Richt
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Jelenleg azonban nincs olyan módszer, amely lehetõvé tenné „a központi idegrendszeri szövetek esetleges fertõzésének valósidejû kimutatására a tetemekben vágás során”. A kifejlesztett teszt a fluoreszkáló lipofuscin pigment kimutatásán alapul, mely anyag nagy koncentrációban jelenik meg a szarvasmarha idegrendszerében. A vizsgálat megbízhatóan kimutatja az agyi és gerincszövetek jelenlétét a szarvasmarha tetemekben és a vágott húsokban.

„Nyers marha vázizom, zsír és gerinccsigolyák jelenlétében kis mennyiségû gerincvelõt is megbízhatóan ki lehet mutatni. A kutatás egy prototípus eszköz kifejlesztése elõtt nyitja meg az utat, amely lehetõvé teszi a központi idegrendszeri szövetekkel való fertõzöttség valósidejû kimutatását a szarvasmarha tetemekben és húsokban” – írták a kutatók. A tanulmány a Journal of Agricultural and Food Chemistry augusztus 13-i számában jelent meg.