2024.03.28. - Gedeon, Johanna

2048-ra az összes amerikai felnõtt bizonyos mértékû túlsúllyal küzdhet majd

2048-ra az összes amerikai felnõtt bizonyos mértékû túlsúllyal küzdhet majd
Ha az eltelt három évtized trendje tovább folytatódik, elõfordulhat, hogy 40 év múlva már az összes amerikai felnõtt túlsúlyos lesz - közölte egy tanulmány.

A kutatók szerint ha a valóságos mérték nem is éri el a 100 %-ot, minden további növekedés aggodalomra ad okot, mivel a lakosságnak már így is a kétharmada elhízott. "Genetikailag és élettanilag 'lehetetlen', hogy minden amerikai felnõtt elhízzon." - állítja Dr. Lan Liang a tanulmány egyik kutatója.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Hozzátette, hogy ha az elmúlt 30 év trendje folytatódik, pontosan a fent említett irányba fogunk haladni. Kollégáival kimutatták, hogy a felnõttek némelyik csoportjánál így is extrém mértékû az elhízottak és túlsúlyosak aránya. Az afroamerikai nõknél ez például 78 %-ra rúg.

Az Obesity folyóiratban megjelent új tervek az állami felmérés során 1970 és 2004 között gyûjtött adatokon alapul. Ha ezen évek trendje tovább folytatódik, a becslések szerint 2030-ra az amerikai felnõttek 86 %-a les túlsúlyos, az elhízási arány 51 %-os lesz. 2048-ra az összes felnõtt bizonyos mértékû túlsúllyal küzdhet majd.

A súlyproblémák a legjelentõsebbek az afro-amerikaiak és a mexikói származásúak körében lesznek. 2034-re az összes színes bõrû amerikai nõ elhízhat, ugyanígy a mexikói származású flrfiak több, mint 90 %-a. Mindezeket a "nagy feltételezés" alapján állítják, mely szerint az elmúlt évtizedek trendje visszaesés nélkül fog növekedni, ismerte el Liang. "Ez nem más, mint egy vészjelzés, hogy mindenki láthassa, mi történik, ha nem változtatunk az életmódunkon."

Nem csak a derékbõség okoz kellemetlenséget, állítják Liang és munkatársai. Becsléseik szerint a súlynövekedés miatti egészségügyi kiadások minden évtizedben megkétszrezõdhetnek. 2030-ra az összeg elérheti a 957 milliárd dollárt. A költségeket a népszámlálás adatai alapján becsülték meg, illetve a túlsúlyból származó jelenlegi egészségügyi kiadások alapján, de Liang szerint a megállapított összeg meglehetõsen szerény a valódi várható költségekhez képest.

Az eredmények fényében nagy szükség lenne széleskörû erõfeszítésekre, hogy javítsák az amerikaiak életvitelét, megfelelõ kontroll alatt tartsák az amerikai lakosság testsúlyát. Liang szerint azonban kevés az, ha kevesebb evésre és több mozgásra buzdítjuk õket. Nagyobb változásokra van szükség, például gyalogosbarát környezet kialakítására, hogy az emberek többet sétálhassanak. Esetleg az élelmiszeripart is rá lehetne venni, hogy egészségesebb, kalóriaszegényebb termékeket kínáljanak. "Ezt egyéni szinten nem lehet megoldani, csak a társadalom egészének bevonásával." - mondta Liang.