2024.03.29. - Auguszta

A földimogyoró allergia korai kialakulása

Egy tanulmány szerint a mogyoró és más ételallergia hamarabb kialakul a gyermekeknél, mint a korábbi években. Az ok egyelõre ismeretlen, a szülõknek ezért azt tanácsolják, hogy minél késõbb adjanak allergiára hajlamos gyermekeiknek földimogyorót. A tanulmányt 140 allergiás gyermek körében vizsgálták, amibõl kiderült, hogy a 2000 és 2005 között született gyermekeknél átlagosan 14 hónapos korban jelentkezett az allergia, míg az 1998 és 1999 között születetteknél 22-24 hónapos korban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

„Idõsebb korban könnyebb felismerni az allergiás reakciót, hiszen a gyerekek el tudják mondani a maguk módján, ha furcsán érzik magukat. Emiatt is érdemes lenne minél késõbb adni mogyoró tartalmú élelmiszert fõként az allergiára hajlamos gyerekeknek.” – állítja Dr. Todd Green a Pittsburgh-i Gyermekkórház professzora.

Az Amerikai Pediátriai Akadémia szaklapjában megjelent tanulmány szerint, ha egy családban elõfordult már allergiás betegség, a szülõknek nem kellene mogyorót adniuk a gyermekeknek 3 éves korukig. A gyermekek 1 %-a allergiás valamilyen ételre.

„Még több kutatást kellene végezni, hogy megállapíthassuk, miért emelkedett meg a gyermekek körében a mogyoró allergia, illetve hogyan tudnánk ezt megállítani.” – mondta Anne Munoz-Furlong, a Fairfax-i Ételallergia és Anafilaxis Hálózat elnöke.

Amerikában a 12 millió allergiás betegbõl közel 2 millió allergiás a földimogyoróra, habár 20 % idõvel kinövi ezt. A vizsgálatban részvevõk többsége más ételekre is allergiás, leggyakrabban a tojásra, szójára, búzára, kagylóra.

A betegek egyharmadánál a mogyoróallergia nehéz légzést, vérnyomásesést, emésztési problémát okoz.

Évente közel 200 ember hal meg Amerikában valamilyen allergia következtében, leggyakrabban a mogyoró okozta roham miatt, tudhatjuk meg egy másik tanulmányból, melyet Dr. Wesley Burks, a Duke Egyetem professzora készített.

Általában az étel elfogyasztása utáni percekben már jelentkezik az allergiás reakció, viszketõ kiütés, duzzanatok a bõrön, légzési nehézség és fulladás.

Burks tanácsa az allergiás betegek számára, hogy legyen otthon mindig antihisztamin készítmény, és ha azzal csillapították a tüneteket, forduljanak orvoshoz.

Dr. Green szerint az ételallergiánál az allergia injekció általában nem használ, bár Duke kutatásai szerint a kis mennyiségekben beadott szer növeli az étellel szembeni toleranciát.