2024.04.25. - Márk

Az éretlen burgonya mérgezõ anyagokat tartalmaz

Az éretlen burgonya mérgezõ anyagokat tartalmaz
New York - A zöld részeket fogyasztás elõtt feltétlen el kell távolítani a burgonyából, mert mérgezõ anyagokat, például solanin és chaconin nevû glycoalkaloidákat tartalmaznak - állapították meg a Readingi Egyetem (Nagy-Britannia) kutatói.

Mint a Journal of the Science of Food and Agriculture címû folyóirat beszámolt róla, ezekkel a toxinokkal a krumpli a csírák, gombák és a rovarok ellen védekezik érés közben.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ám ezek az anyagok az emberre is veszélyt jelentenek: a mérgezési tünetek rendszerint 8-12 órával a fogyasztás után lépnek fel, fejfájás, szédülés, rosszullét és hányás, sõt nyugtalanság, zavarodottság és hallucinációk formájában.

A kutatók azt tanácsolják, hogy a zöld részeket egyszerûen vágjuk ki a burgonyából, illetve hogy egyáltalában csak érés után szedjük fel a gumót, lehetõleg ne nagy melegben, és állandóan sötét helyen tároljuk.