rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • A sebgyógyulás mechanikája

 • Share on Tumblr

  Úgy tûnik, hogy a sebgyógyulás és a kötõszövet képzõdés hátterében döntõen mechanikai hatások érvényesülnek. Amikor sérülés ér minket, a kialakult seb helyreállítása érdekében a szervezet komplex mechanizmust indít be. Közvetlenül a bõr felszíne alatt folyamatosan olyan specializált sejtek (fibroblasztok) ólálkodnak, melyek a sebben kialakult ideiglenes szövethálózatban aktiválódnak és a seb zárásához szükséges kollagént elkezdik termelni. Az ideiglenes szövetháló (mátrix) kezdetben igen puha és tele van sejtek növekedését serkentõ faktorokkal.

  A fibroblasztok pedig a puha mátrixban folyamatosan rendezgetik a kollagén rostokat, majd ahogy egyre szilárdabbá válik az új kötõszöveti háló, a fibroblasztok hirtelen átalakulnak olyan összehúzódásra képes sejtekké, melyek a mátrixba akaszkodva a seb széleit összehúzzák.

  Azonban eddig nem volt ismert, hogy mi készteti a fibroblasztokat erre az átalakulásra. A svájci Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatói felfedezték, hogy a változást egy olyan növekedési faktor hozza létre, mely akkor szabadul fel, amikor a kialakuló szövetháló már elért egy elégséges fokú szilárdságot. A felszabadulás pedig kizárólag mechanikai hatásokra következik be, a fokozódó szövetközi húzóerõ hatására a növekedési faktor szinte úgy pattan ki a sejtbõl, mint a cukorka a csomagolásából. A növekedési faktor hatására a fibroblaszt kontraktilis, azaz összehúzódásra képes fehérjét termel, és a mátrixhoz tapadva fokozatosan összébb húzza a sebet. A folyamat közben persze önmaga is termeli azt a növekedési faktort, mely a többi fibroblaszt átalakulását segíti.

  Bár a folyamat a sebgyógyulás gyorsítását célozza, korlátlanul mûködve súlyos problémákat okozhat. Ha ugyanis létfontosságú szervet érint a sérülés (szív, tüdõ, máj, vese) a kontroll nélkül növekedõ sarjszövet az adott szerv mûködészavarát okozhatja. Gyakran felelõsek a fibroblasztok a beültetett implantátumok problémái miatt is, hiszen ha a felület túlságosan sima, akkor nem igazán lesz képes a kötõszövet a megfelelõ helyen rögzíteni azt, ha pedig túl érdes, akkor hamar vastag kötõszöveti réteg nõ köré, mely a mûködését veszélyezteti.

  „Azt reméljük, hogy felfedezésünk közelebb vihet minket ahhoz, hogy a fibroblasztok mûködését hatékonyabban tudjuk szabályozni és ezzel lehetõséget teremtsünk a fentebb említett problémák kialakulásának megakadályozására. Biztató, hogy egyszerre több pont is lehetõségként kínálkozik arra, hogy befolyásoljuk a seb gyógyulását és a kötõszövet kialakulását.” – hangsúlyozta Dr. Boris Hinz, a kutatócsoport vezetõje.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Baktériumfészekké alakulhat a mikrohullámú sütõ a hõségben

  Kedveznek a nyári melegben a baktériumok kialakulásának a mikrohullámú sütõk. Mivel a ezek a sütõk az ételt nem melegítik fel teljesen, terjeszthetik a szalmonellát - figyelmeztet az R+V német biztosítótársaság.

 • A jóga kitûnõen csökkenti a vérnyomást

  A szívinfarktus utáni rehabilitáció idõszakában, gyógyszerek kiegészítésére használt jógagyakorlatok jelentõsen fokozták a tabletták vérnyomáscsökkentõ hatását.

 • Tanulmány: nem védi a szívet a kiegészítõként szedett kalcium és D-vitamin

  A kalcium és D-vitamin étrend-kiegészítõk nem védenek a szívproblémáktól és nem elõzik meg a szélütést - állapította meg egy elemzés, melyben több, korábban közzétett tanulmányt tekintettek át bostoni kutatók.

 • Mennyi D-vitaminra van szüksége a szervezetünknek?

  Az egészséges csontozat megtartásához rendszeres testmozgásra, megfelelõ mennyiségû kalciumra és megfelelõ mennyiségû D vitaminravan szükség, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

  Az egészséghez szükséges kalcium mennyiség az élet során változik. A szervezet kalcium igénye gyerekkorban és kamaszkorban a legnagyobb, amikor a csontváz gyorsan nõ. Jelentõs a kalciumigény terhesség és szoptatás alatt is.

 • Az izzadás okai és káros következményei

  Az izzadás a testhõmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsõsorban a túlmelegedéstõl óvja meg a testet. A megnövekedett izzadás - hyperhidrosis - érintheti az egész testfelszínt, de jelentkezhet egy-egy meghatározott területen is.

  A verejtékezés és a bõrön lévõ zsírsavképzõ baktériumok, gombák bomlástermékei jellegzetes szagot hoznak létre, ami ellen a rendszeres tisztálkodáson kívül védekezhetünk különbözõ kozmetikumokkal is, de fontos az is, hogy a ruhák, különösen a fehérnemûk váltása, mosása idõben megtörténjen.

 • Új felhasználási területe lehet az egykor elátkozott talidomid hatóanyagnak

  Az egykor Contergan néven forgalomba hozott nyugtató, a súlyos születési rendellenességeket okozó talidomid hatásosan kezelheti az ereket érintõ egyes ritka, örökletes állapotokat - közölték francia kutatók.

 • Idõs korban már nincs jelentõsége a 'per' vérnyomásértéknek

  Leicester - Ha valaki elmúlt ötvenéves, vérnyomásának csak a felsõ, szisztolés értéke számít, a diasztolés nyomásnak, a "per" értéknek nincs jelentõsége. Az új nézetet a világ egyik legöregebb orvostudományi folyóirata, az angol Lancet közölte.

 • Kisebb kalóriabevitellel kitolható az egészséges élettartam

  Genetikusok szerint 120-130 évig élhetnénk, de alig vannak emberek, akik századik születésnapjukat is megünnepelhetik. A cél egyébként sem az, hogy tovább éljünk, hanem az, hogy tovább legyünk egészségesek - írja a Science címû tudományos folyóirat.

 • Százötvenezer szûrõvizsgálatot végeztek el a Szûréssel az Életért Programon

  Százötvenezer szûrõvizsgálatot végeztek a Szûréssel az Életért Program (Sz.É.P.) novemberi és decemberi rendezvényein, a tervek szerint jövõre folytatódik a program - tájékoztatta a kormányszóvivõi iroda pénteken az MTI-t. A hét nagyvárosban - Budapesten, Debrecenben, Gyõrött, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Székesfehérváron - megtartott rendezvénysorozat célja az volt, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szûrések fontosságára, és azoknak, akik ellátogattak egy-egy programra, életmódtanáccsal is szolgáltak a szakemberek.

 • Az agyvérzésen átesetteken segíthet a botox

  A súlyos izommerevséggel és görcsökkel küzdõ, agyvérzésen átesett betegek számára megoldást jelenthet a botox, ami a karizomba fecskendezve megváltoztatja az agy elektromos aktivitását, és így segíti a hosszú távú felépülést.

 • A tojásevés nem növeli a diabétesz kockázatát

  Napi egy tojás vélhetõen nem növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg tanulmányukban a Harvard Egyetem kutatói.

 • A garantáltan sikeres fogyókúra titka

  Teljesen mindegy, a fogyókúrás étrend mit tartalmaz: a túlsúly akkor csökken, ha kevés a megevett kalória. A sokak által kíváncsian figyelt, két esztendeig tartó tanulmány eredményeit az orvostudomány elsõ számú folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte.

 • Sokba kerülnek a víz által terjesztett betegségek

  Háromféle, a légutakba vagy az emésztõrendszerbe került víz által terjedõ betegség 539 millió dollár (120 milliárd forint) költséget jelent évente az Egyesült Államok egészségügyi rendszerében - közölték szerdán kutatók.

 • Új típusú, célzott biológiai terápia daganatos betegségekben szenvedõknek itthon is

  Egy új típusú, célzott biológiai terápiának köszönhetõen jelentõsen javulhatnak a daganatos betegségekben szenvedõk gyógyulási, túlélési esélyei; az új terápiához a magyar betegek is hozzájuthatnak már - errõl az Országos Onkológiai Intézet (OOI) vezetõi és professzorai beszéltek.

  Az onkológiai kezelés egyik alappilléreként alkalmazott kemoterápia nem csak a daganatos sejteket pusztítja el. Az új, célzott biológiai terápiával, az érképzõdésgátlás segítségével azonban kifejezetten a rákos sejteket lehet elpusztítani.