2021.01.21. - Ágnes

A zsíros hal véd a memóriavesztéstõl

New York - A tonhal és más zsíros halak fogyasztása azon túl, hogy csökkenti a szélütés kockázatát, segít a memóriavesztés megelõzésében is - közölték finn kutatók.

Azoknál az embereknél, akik omega-3 zsírsavakban gazdag, sütõben - nem zsírban - sült, vagy fõtt halat ettek, sokkal kisebb arányban találtak "néma" agykárosodást, amely memóriavesztést és leépülést okozhat, és amely összefüggésbe hozható a szélütés nagyobb kockázatával - mondta Jyrki Virtanen, a finn Kuopio Egyetem munkatársa.
Jyrki elmondása szerint tanulmányuk az elsõk egyike, amely a még egészséges, idõs emberek agyában lévõ úgynevezett léziók elõfordulását vizsgálta, és összevetette a halfogyasztással.

Omega-3 zsírsavak találhatók a tonhalon kívül a lazacban, a makrélában, a heringben, a szardíniában és az olajos magvakban is. Korábbi kutatások gyulladáscsökkentõ hatásukat igazolták, valamint azt, hogy csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

A finn kutatók 3660 olyan, hatvanöt év fölötti ember adatait elemezték, akik agyáról képalkotó eljárással felvétel készült. Az egyébként egészséges páciensek 20 százalékánál találtak problémát nem okozó, "néma" léziót vagy infarktust.

A Neorology címû szaklapban megjelent tanulmány szerint a halat nem fogyasztókhoz képest azoknak, akik heti egy alkalommal ettek halat, 13 százalékkal, azoknak pedig, akik háromszor vették étrendjükbe, 26 százalékkal kisebb kockázattal alakult ki agyában az elváltozás. Ugyanezt az elõnyt nem tapasztalták azoknál, akik a halat zsiradékban kisütve fogyasztották - tette hozzá Virtanen.