2024.04.25. - Márk

Kamilla - gyógynövény

Kamilla - gyógynövény
Kamilla - gyógynövényNem túlzás, ha a kamillát mindenre jó gyógynövénynek nevezzük, amely különösen kisgyermekek számára javallható. Bár­milyen betegség, mindenekelőtt hasfájások és görcsök esetén kamillateát ajánlatos adni a gyereknek. Elsődleges felhasználási területe az emésztőrendszer. Itt hasznosíthatjuk gyulladáscsökkentő, görcsoldó, bélfertőtlenítő hatását. Segít a puffadás, hasmenés, kiütés, gyomor­bántalmak és gyomorhurut, továbbá menstruációs zavarok, a menses kimaradása és egyéb altesti panaszok, álmatlanság, mellékhere-gyulladás, láz, fog- és sebfájás esetén.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kamilla megkönnyíti a székelést, anélkül, hogy meghajtaná az embert, és ily módon közvetve alkalmas aranyerek belső kezelésére, ugyanakkor kamillakenőccsel külsőleg is lehet gyógyítani az aranyeret. A kenőcs egyébként sebgyógyításra is használható. Csecsemő bélgörcseiknek oldására is alkalmas, ilyenkor ánizsmaggal 1:1 arányban kombinálható. Szájüreg, fogíny és torokgyulladásnál kamilla tea forrázattal naponta többször érdemes öblögetni. Aktivizálja az immunrendszert, mert serkenti a B-limfociták és makrofágok falóaktivitását.

A régi egyiptomiaknál a kamillát lázcsillapító és hőcsökkentő hatása miatt a "napisten virágjá"-nak nevezték. A matricaria a latin mater=anya szóból ered, hiszen az őszi margitvirágot az anyák és a nők betegségeinek gyógyítására használták!

Külsőleg gyulladt szem, kötőhártya-gyulladás, viszkető és nedvedző bőrkiütések borogatására és lemosására, fogfájáskor öblögetésre, sebek lemosására használjuk a kamillát.

A kamilla a bőrön alkalmazva gyulladásgátló hatású. Olyan antibakteriális összetevőket tartalmaz, amelyek elősegítik a fertőzés megszűnését. De érdemes kombinálni olyan más gyógynövényekkel, amik cserzőanyagot tartalmaznak és sebösszehúzó hatásúak (apróbojtorján, tölgyfakéreg), mert a kamilla egymagában eláztatná a sebet. Kamillaolajat már az ókorban is használtak bedörzsölésre idegfájdalom és végtag szaggatás esetén. Régi füvészkönyvekben az olvasható, hogy a kamillaolaj megszünteti a végtagok fáradtságát és a leforrázott kamilla a beteg húgyhó­Iyagra téve csökkenti a fájdalmat.

A kamilla nagyszerű nyugtató és idegerősítő szer. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek az agy és az idegrendszer ugyanazon részeire hatnak, ugyanúgy nyugtatnak és oldják a stresszt, mint a nyugtatószerek. A kamillának valóban enyhe nyugtató hatása van, de ennél sokkal fontosabb, hogy a testet ellazítja, ezáltal könnyebbé teszi az elalvást.

Ha valamilyen bosszúság ér bennünket, készítsünk egy bögre kamillateát; azonnal megnyugszunk, még mielőtt az idegesség a szívet károsítaná. Nagyon ajánlható meleg pakolásként száraz fűpárnát tenni a fájó testrészre. A kamillás fürdők és lemosások nyugtatóak, egyáltalán az egész idegrendszerre nagyon jó hatással vannak.

Súlyos betegségből való felépülés vagy nagyfokú kimerültség után hamarosan jó közérzetet és belső nyugalmat biztosít. Szépség-ápolószerként sem szabad megfeledkezni róla! Ajánlatos hetente egyszer kamillafőzettel lemosni az arcot és meglátják, bőrük friss és üde marad. Hajápoláshoz is kiváló a kamillafőzet, főképpen a szőkéknek. Kamillás haj mosás után a haj illatos és csillogó lesz.