2024.04.24. - György

A lázcsillapítás különböző módjai

A lázcsillapítás különböző módjai
A lázcsillapítás különböző módjaiKipirult, égő arc, hidegrázás, bágyadtság, étvágytalanság, magas testhőmérséklet. A tüneteket mindenki ismeri, a lázcsillapítás hatékony módszereit kevesebben. A láz nem betegség, csak tünet. Ha lázasak vagyunk, okkal gyaníthatunk a háttérben valamilyen betegséget. A lázat leggyakrabban különböző baktériumok és vírusok okozta fertőzések váltják ki, ezek mellett azonban lázas állapot állhat elő még gyulladások vagy daganatos és allergiás betegségek velejárójaként is. A láz kiváltói között főként a nátha, az influenza, a torok-, bél- vagy gyomorfertőzések és a májgyulladás fordulnak elő.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az emberi test hőmérséklete egészséges működés esetén 36 és 37,2°C között mozog, ez a változás természetes folyamat, reggel például alacsonyabb a testhőmérsékletünk, mint délután. A láz kialakulásakor ez a normálnak tekinthető állapot borul fel, amikor a hőtermelés és hőleadás aránya eltolódik. A változást az agyban lévő hipotalamusz okozza, működése következtében egy pirogén nevű anyag szabadul fel a fehérvérsejtekből. Az emberi láztartomány 38 és 41°C között található. A lázat felfoghatjuk úgy is, hogy a test védekezésül emeli meg a testhőt, ezáltal ugyanis az immunrendszer több energiához jut, ami biztosítja a hatékonyabb működését.

A népi gyógyászat már az modern orvosságok megjelenése előtt is számos gyógyírt kínált a láz leszorítására. A modern kor embere számára furcsának tűnhet többek között az a láz ellen alkalmazott eljárás, amikor a nyersen lereszelt krumplit a lábunkra kötjük, majd jól bebugyoláljuk. A lázcsillapítás e módjának eredményeként a tapasztalatok szerint a krumpli átveszi a test hőjét, ugyanakkor nedvességtartalmát teljesen elveszíti.
A hagyományos lázcsillapítási fogások között alkalmazzák még a csukló és a boka ecetes vizes borogatását, illetve a különböző gyógynövények (a hárs szárított termése, a bodzalevél, a réti legyezőfű virágos-leveles része vagy a napraforgó szárított karimaszirmai) főzetének fogyasztását.
A lázas beteget nem célszerű nagyon felöltöztetni, a sok ruha ugyanis akadályozza a test megnövekedett hőjének leadását. A láz leszorítására hatásos módszer a hűtőborogatás, a priznic – akár az egész testet is betekerhetjük –, illetve a hűtőfürdő. A hűtőfürdőnél ügyeljünk, hogy a test hőmérsékletével egyezzen meg a víz hőmérséklete, majd további hidegvíz adagolásával hűtsük le 32-33°C-ra.

Az orvostudomány módszerei

A láz egyik igen kellemetlen velejárója a dehidratáció, vagyis a folyadékvesztés, mely sóvesztéssel is társul. Nagyon fontos tehát, hogy sok folyadékot igyunk, mert csak így óvhatjuk meg szervezetünket a kiszáradástól. Ha szervezetünk alapvetően egészséges, nem szükséges azonnal gyógyszerhez nyúlnunk, amennyiben azonban a láz tartósan fennmarad, lázcsillapító alkalmazása is kívánatossá válhat. A gyógyszeres lázcsillapítás leginkább az idősek és gyerekek számára ajánlott, az ő immunrendszerük ugyanis még gyakorta külső segítségre szorul.
A különböző pirulák, kúpok (hatóanyagaik a szalicilsav és annak származékai, a paracetamol, az ibuprofen vagy az aminophenazon), szirupok hatásával megelőzhető a láz egyik legveszélyesebb kísérője, a lázgörcs. A gyógyszerek ajánlott dózisát mindig érdemes megbeszélnünk a háziorvosunkkal.