2024.03.29. - Auguszta

A passzív dohányzás elősegíti az allergia és az asztma kialakulását

A passzív dohányzás elősegíti az allergia és az asztma kialakulását
A passzív dohányzás elősegíti az allergia és az asztma kialakulását A passzív dohányzásnak hangsúlyozottan hatása van a légzési paraméterekre, amely jobban elősegíti az asztma és az állandó nehézlégzés kialakulását, mint más allergiák. A dohányzás visszaszorítását és a passzív dohányzás káros hatásainak megakadályozását célzó kampányok dacára, az aktuális dohányzási arányszámok világszerte növekednek. Holott a passzív dohányzás jónéhány fiziológiai rendszert – elsősorban természetesen a légzőrendszert – bolygatja meg, és hosszútávú hatásként erőteljesen roncsolja is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ennek különös jelentősége van a gyerekeknél, mivel a gyermekkori légzőrendszeri problémák áthúzódhatnak felnőttkorra is, ez pedig nagyfokú egészségromláshoz vezethet. Ennélfogva nem meglepő, hogy azok a gyerekek, akik kénytelenek elszenvedni a passzív dohányzást, akár méhen belül, akár születésük után, sokkal nagyobb eséllyel lesznek allergiások vagy asztmások.

Természetesen a passzív dohányzás konkrét vizsgálata számos összetett ok miatt behatárolt, elsősorban nyilván etikai korlátok szabnak határt. Holott a passzív dohányzás hatásainak megismerése nagyon fontos lehet, mivel a dózis-függő hatások hosszútávon egyfajta alkalmazkodáshoz vezetnek, amely kitűnő táptalaj az allergia és az asztma számára.
Az aktuális adatok azt mutatják, hogy a dohány kémiai és karcinogén alkotórészei erőteljes hatással vannak a gyerekek egészségére és megzavarhatják a normális biológiai fejlődést. A passzív dohányzásnak hangsúlyozottan hatása van a légzési paraméterekre, amely jobban elősegíti az asztma és az állandó nehézlégzés kialakulását, mint más allergiák.

Vagyis a passzív dohányzás előretörését mindenképpen meg kell állítani, és a kutatóknak olyan eljárásokat kell kifejleszteniük, amelyek éppúgy támogatják a dohányzás megszüntetését, mint ahogyan minimalizálják a méhen belül és a gyermekkorban elszenvedett passzív dohányzás roncsoló hatásait.