2024.04.19. - Emma

A rendszeres sportolók jobbat alszanak éjszaka

A rendszeres sportolók jobbat alszanak éjszaka
A rendszeres sportolók jobbat alszanak éjszakaAki rendszeresen sportol, jobban alszik éjszakánként - bizonyították egy új felméréssel. Ráadásul már napi tíz perc séta elegendő és az is mindegy, hogy nap közben mikor mozgunk! Egy nagyszabású amerikai felmérés alapján kiderült: azok, akik rendszeresen mozognak, jobban alszanak, mint az ülő életmódot folytatók. A Sleep in America nevet viselő kutatás egyik meglepő eredménye azonban az, hogy az alvás mennyisége nem változott: a sportolók és a nem sportolók egyaránt átlagosan 6 óra 51 percet aludtak éjszakánként.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatás egyik vezetője, Max Hirshkowitz szerint már naponta tíz perc mozgás elegendő lehet ahhoz, hogy az alvás minősége javuljon és így kipihentebben ébredjünk. Az aktív életmódot követők nemcsak jobban aludtak a vizsgált periódus alatt, de kevésbé érintették őket az éjszakai problémák: 72 százalékuk arról számolt be, hogy egyszer sem riadtak fel éjszaka, 69 százalékukat pedig azonnal elnyomta az álom, mihelyst lefeküdtek. A nem sportolóknál ez az arány 50, illetve 24 százalék volt.
"Az alvás és a testmozgás nagyon szorosan összefüggnek, és ha valaki elkezdni, akkor hamar rákap az ízére. Ha ugyanis kipihenjük magunkat éjszaka, köszönhetően a sportnak, akkor másnap is több energiánk marad mozogni, aminek az eredménye egy újabb kellemes, pihentető éjszaka" - mondta Shawn Youngstedt, a kutatásban egyik résztvevő szakember.
Meglepő módon, az egyáltalán nem befolyásolta az alvást, hogy mikor sportolt valaki, sőt az sem, hogy pontosan mit. A kutatók azt találták, hogy még azok is, akik csak negyed órát sétáltak az ebédszünetükben, jobban aludtak, mint azok, akik egész nap az irodában ültek - sőt még azok is jobban kipihenték magukat, akik többet álltak munka közben, mint az ülőmunkát végzők!