2024.03.29. - Auguszta

A lerakódott zsírréteg növeli a bélrák kockázatát

A lerakódott zsírréteg növeli a bélrák kockázatát
A lerakódott zsírréteg növeli a bélrák kockázatátA hasüregben lerakódott zsigeri zsír növeli a bélrák kockázatát - derül ki friss kutatási eredményekből. "Eddig szkepticizmus övezte a feltételezést, miszerint az elhízás önmagában olyan tényező, mely növeli a rák kialakulásának veszélyét, hiszen a hozzá vezető szokásokat, például a rossz táplálkozást és az ülő életmódot tették felelőssé" - magyarázta Derek M. Huffman professzor. "Bár a választáson alapuló életmód tényezők tagadhatatlanul növelhetik a kockázatot, most bebizonyosodott, hogy ok-okozati összefüggés áll fenn a zsigeri zsír jelenléte és a bélrák között" - tette hozzá a kutató.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Korábbi eredményekből már kiderült, hogy az elhízás több ráktípus kialakulásának veszélyét is növeli. Huffman professzor és kollégái azt vizsgálták, hogy a zsigeri zsír eltávolítása megvédi-e a bélrákra genetikailag hajlamos egereket a tumorok kifejlődésétől.

A kísérleti állatokat három csoportra osztották. Az elsőbe olyan egerek kerültek, akik álműtéten estek át, majd a megfigyelt időintervallumban annyit ettek, amennyit akartak, így végül elhíztak. A másodikban ugyancsak korlátlanul lehetett táplálkozni, de végül a rágcsálók hasüregéből sebészi úton eltávolították a zsírt. A harmadik csoport egerei ugyancsak álműtéten estek át, de a többiek által elfogyasztott kalóriamennyiség háromötödét vihették be a szervezetükbe.

"Az álműtéten átesett elhízott egereknél alakult ki a legtöbb hasi zsír és a legtöbb béldaganat is, illetve az ő túlélési mutatójuk volt a legkedvezőtlenebb. Azon állatok, akiknél operációval vagy diétával csökkentettük a zsigeri zsír mennyiségét, kisebb számban produkáltak bélrákos megbetegedést. A különbség különösen nyilvánvaló volt annál a csoportnál, ahol sebészi úton távolítottuk el a zsírt, hiszen az abba tartozók továbbra is elhízottak maradtak, ám kevés zsigeri zsírral" - mondta Huffman professzor.
A kutatók nemek szerint tovább osztották a csoportokat. Nőstény egereknél a zsíreltávolító műtét szoros összefüggésben volt a béldaganatok kialakulásának ritkulásával, ám a diétáról ez nem mondható el. A hímeknél pedig fordított helyzet állt elő: a kalóriamennyiség szigorítása volt hatással a béltumorokra, míg az operáció nem. "Ez arra enged következtetni, hogy a nemek között különbség mutatkozik a zsigeri zsír és a tápanyagok kölcsönhatásában. Eredményeink hangsúlyozzák, hogy milyen fontos a hasi zsírpárnáktól történő megszabadulás" - tette hozzá a kutató.