2024.04.25. - Márk

Pozitív hatással van a memóriára az alvás

A németországi Tübingeni Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a gyerekek sokkal hatékonyabban ültették át implicit tudásukat explicitté, mint a felnőttek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az explicit tudás az elmében tárolt információ, míg az implicit tudás az a képesség, hogy valamit anélkül csinálunk, hogy tudatában lennénk annak, valójában hogyan csináljuk. Az implicit tudás átalakulhat explicitté és fordítva, ám, hogy minderre miként hat az alvás, annak most először jártak utána a szakemberek.

Dr. Jan Born és munkatársai 28 gyereket és felnőttet tanítottak be arra, hogy meghatározott sorrendben nyomjanak le bizonyos gombokat, majd az éjszakai alvás után újra megkérték őket, hogy idézzék fel a sorrendet. A tanulmányból kiderül, hogy a gyerekek jobban teljesítették a feladatot, ám a szakemberek ennek okára is kíváncsiak voltak. Kiderült, hogy a gyerekeknél álmukban sokkal lassabb volt az agyhullámok aktivitása, ami annak a jele, hogy mélyebben aludtak, mint a felnőttek. A lelassult hullámaktivitás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a tanulás, a gondolkodás és az emlékezés helyreálljon az agyban.

Dr. Born kifejtette, vizsgálataik alapján elmondható, hogy a gyerekek alvása befolyásoló hatással van arra, mennyire képesek az implicit tudást explicitté alakítani, ami arra is magyarázatot adhat, miért teljesítenek jobban az iskolában azok a diákok, akik elegendő mennyiséget alszanak éjszaka.