2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A D-vitamin hiánya több betegséggel is összefüggésbe hozható

Manapság egyre több szó esik a D-vitamin jelentõségérõl, amely a szakértõk szerint összefüggésbe hozható többek közt a csontok erõsségével és a szív- és érrendszer egészségével is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Vanderbilt Egyetem kutatásából derült fény nemrégiben arra, hogy bizonyos betegségekkel élõ nõk D-vitamin szintje télen elégtelennek mondható. A megállapítás elsõsorban az ízületi gyulladással és a cukorbetegséggel küzdõkre vonatkozik.

A szakértõk már jó ideje tudják, hogy a D-vitamin szintünk télen csökken, különösen az északi területeken. Azonban egy ideje arra is felhívják a figyelmet, milyen fontos mégis fenntartani a megfelelõ szintet. A Vanderbilt Egyetem friss kutatásában 244, különbözõ problémákkal küzdõ nõt vizsgáltak meg ebbõl a szempontból. Voltak köztük ízületi gyulladással, hypothyreosis-sal, rákkal, magas vérnyomás betegséggel és csontritkulással élõ hölgyek is.

A D-vitamin szintet 20ng/mL alatt tekintjük hiányosnak, 20-29 ng/mL alatt pedig elégtelennek. A vizsgálatban részt vevõ nõknek ezek alapján 28 százaléka volt D-vitamin hiányos, 33 százalékuk pedig elégtelenséget mutatott a tél során. Ezzel szemben nyáron csupán 5 százalék küzdött hiánnyal.

Az a jó hír a nõknek, hogy optimális kiegészítéssel a tél folyamán is elérhetõ megfelelõ D-vitamin szint. Ehhez azonban az érintetteknek – különösen azoknak, akik bizonyos alapbetegségekkel küzdenek – érdemes elvégeztetni egy D-vitamin szint mérést, amely egy egyszerû vérvétellel kivitelezhetõ.

A D-vitamint jórészt a szervezet állítja elõ a napsugarak ultraibolya tartományából, éppen ezért a kevésbé napfényes országokban élõknek jóval kevesebb jut belõle. Bár vannak bizonyos élelmiszerek (például tej, joghurt, tojás, halolajok, lazac, makréla), amelynek van D-vitamin tartalma, ez különösen a téli idõszakban nem elégséges. Holott ahogyan azt a molekuláris és sejtbiológia kutatásai bizonyítják, a D-vitamin receptorai fõszerepet játszanak az egészségmegõrzésben.

Egyre inkább bizonyosnak látszik tehát, hogy a D-vitamin pótlására mindenkinek, de különösen a betegeknek figyelniük kell.

A D-vitamin hiánya szerepet játszhat a csontritkulás kialakulásában, emelve a csonttörések számát, az autoimmun betegségek, akár az inzulinfüggõ cukorbetegség létrejöttében is lehet oki tényezõ, a szívelégtelenség, a magasvérnyomás betegség, az érelmeszesedés, a depresszió, az elhízás kialakulásában is szerepe lehet, de még daganatos betegségek (emlõrák és vastagbéldaganatok) kiváltó tényezõi közé is sorolható

Máj- és epeúti megbetegedések fokozzák a D-vitamin hiány kialakulásának lehetõségét, de a vesebetegséget is kockázati tényezõt jelentenek. A kor elõrehaladtával a bõr szintetizáló képességének csökkenése miatt szintén D-vitamin hiány alakul ki.

Akik szteroidos készítményeket szednek, érdemes tudniuk, hogy ezek befolyásolhatják a szervezet D-vitamin anyagcsereforgalmát, az egyes fogyást elõsegítõ, valamint koleszterinszintet csökkentõ és idegrendszerre ható gyógyszerek pedig szintén hatnak a D-vitamin mennyiségére. Ezért az ilyen gyógyszerek szedése mellett mindenképpen érdemes a kiegészítés megfelelõ formáit alkalmazni.