2024.04.25. - Márk

A prosztatarák lehetséges tünetei

A prosztatarák többnyire a prosztata (dülmirigy) külsõ felszínén fejlõdik ki. Ezért korai stádiumban nem okoz panaszokat.

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elõre haladott állapotban azonban a rák oly mértékben kiterjedhet, és olyannyira megnövelheti a prosztata méretét, hogy beszûkítheti a húgycsövet.

A prosztatarák lehetséges tünetei:

- Gyakori csekély mennyiségû vizeletürítés
- Nehézkes vizeletürítés
- Vizeléskor fellépõ fájdalom
- Erõs nyomásérzet a hólyagban
- Merevedési zavar
- Ritkán: vér a vizeletben vagy az ondófolyadékban

Nagyon ritkán a prosztata belsejében is kialakulhat rosszindulatú daganat, mely nagyon gyorsan beszûkíti a húgycsövet.

Ha a rák tovább terjed a szervezetben, akkor áttétek képzõdhetnek a csontokban, elsõsorban az ágyéki csigolyák és a medence területén. A csont pusztulása nagyon fájdalmas lehet, és banális sérülések is csonttörést okozhatnak.

Ha a prosztatarák az ágyéki és a medence környéki nyirokcsomókat is érinti, a lábakban és a herezacskóban folyadék gyûlhet fel. Továbbá gyakoriak az olyan rákos megbetegedésekre jellemzõ általános tünetek, mint a láz, az éjszakai izzadás, a levertség, a teljesítõképesség romlása és a súlyvesztés.

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása is a prosztata belsejébõl indul ki. A húgycsõ ilyenkor - nem úgy, mint a prosztatarák esetében - nagyon gyorsan szûkül be, és már a korai stádiumban jelentkeznek a vizeletürítési problémák.