2024.04.25. - Márk

Magasabb a csonttörés kockázata a 2-es típusú cukorbetegeknél

Holland kutatók arról számoltak be, hogy jelentõsen magasabb a csonttörés kockázata azoknál a 2-es típusú cukorbetegeknél, akiknek nem megfelelõ a glükózkontrolljuk, még akkor is, ha a csontsûrûségük (BMD) magas.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"Eredményeink alapján át kell értékelni a 2-es típusú diabéteszes betegek csontegészség-vizsgálatának szükségességét, különösen akkor, ha a páciens diabétesze nem megfelelõen kontrollált" - számolt be Dr. Fernando Rivadeneira, a rotterdami Erasmus Kórház kutatója. "Kutatásunk azt bizonyítja, hogy a diabétesz egyszerû megléte és nem megléte helyett a glükóz-kontroll részletesebb indikátora - például a Hb1AC érték mérése - segítségével kell pontosabban meghatározni a csonttörés kockázatát."

A kutatásban összesen 3715 egészséges, 203 megfelelõen kontrollált diabéteszben szenvedõ (7,5 százaléknál alacsonyabb szérum HbA1C), valamint 217 nem megfelelõen kontrollált cukorbeteg (7,5 százaléknál magasabb szérum HbA1C) személy vett részt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a diabéteszes betegek magasabb csontsûrûséggel rendelkeztek, mint az egészségesek, és a cukorbetegek közül a nem megfelelõen kontrollált diabéteszben szenvedõkben magasabb BMD-értékeket mutattak ki, mint a megfelelõen kontrollált diabéteszesekben. A nem megfelelõen kontrollált diabéteszes betegekben mutatták ki a legvastagabb csontkérget a három csoport közül, de a hajlítószilárdság tekintetében nem tapasztaltak eltérést a csoportok között.

Mindezek ellenére a nem megfelelõen kontrollált cukorbetegségben szenvedõk esetében 62 százalékkal magasabb volt a csonttörés kockázata, mint a megfelelõen kontrollált diabéteszesekben, és 47 százalékkal magasabb volt a kockázat, mint az egészségesekben.

Dr. Rivadeneira szerint ezek alapján érdemes a csontegészség vizsgálatát a cukorbetegek monitorozásának szerves részévé tenni, mivel ezek a betegek még akkor is ki lehetnek téve a csonttörések kockázatának, ha nem diagnosztizáltak náluk csontritkulást, vagy akár annak enyhébb változatát, oszteopéniát.