2024.04.20. - Tivadar

Az agyvérzésen átesetteken segíthet a botox

A súlyos izommerevséggel és görcsökkel küzdõ, agyvérzésen átesett betegek számára megoldást jelenthet a botox, ami a karizomba fecskendezve megváltoztatja az agy elektromos aktivitását, és így segíti a hosszú távú felépülést.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A NeuRA (Ausztrál Idegi Tudományok Kutatóintézet) tudósai megvizsgálták az agyvérzésen átesett betegek agyi és végtagi ideg-aktivitását a botulinum toxin beadása elõtt és után is. A merev és görcsös karizomba fecskendezett botox nemcsak javította a karizmok állapotát, de megváltoztatta a mozgásért, memóriáért, tanulásért és gondolkodásért felelõs agykéreg elektromos aktivitását is.

"A botulinum toxint számos izom- és idegrendszeri rendellenesség kezelésére alkalmazzák és a mostani adatok alapján úgy tûnik, a szer jótékony hatását annak köszönheti, hogy elektromos és funkcionális változásokat hoz létre az agyban" - nyilatkozta Dr. William Huynh, a NeuRA kutató neurológusa. "Lehetséges, hogy a botox azért van ilyen hatással az agymûködésre, mert a toxin közvetlenül a központi idegrendszerbe kerül, vagy pedig azért, mert a botoxszal kezelt izmok más jelzéseket küldenek az agynak."

"Bárhogy is legyen, annyi bizonyos, hogy a botox-kezelés azon kívül, hogy enyhíti az izommerevséget és megszünteti a görcsöket, normalizálja az agy elektromos aktivitását is, különösen az agyvérzés által nem károsított agyféltekén" - vélekedett Huynh. "Az ép agyfélteke mûködésének helyreállítása azért is fontos, mert úgy gondoljuk, a görcsös és merev izmok által az agynak küldött impulzusok ronthatják a betegek hosszútávú felépülési esélyeit."