2024.03.29. - Auguszta

Néhány plusz kiló még nem jelent komoly veszélyt

Csak az lehet egészséges, aki karcsú vagy akár sovány? Az elhízás megrövidíti az életet? Egyre több tanulmány cáfolja meg ezeket a nézeteket, és mutatnak rá arra, hogy az is lehet teljesen egészséges, akinél az ideális testsúlyra vonatkozó elõírásoknál többet mutat a mérleg.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az új év kezdetén ismét elkezdjük számolni a kalóriákat. A plusz kilóktól nem könnyû megszabadulni, valószínû, hogy a mérleg még január végén is mutatja az ünnepek alatti étkezésbeli kicsapongások eredményét. Sokan ettõl teljesen kétségbeesnek, ami nem meglepõ tekintve, hogy évek óta azt halljuk, csak ideális testsúly mellett lehetünk egészségesek, és hogy a túlsúly milyen komoly veszélyekkel jár.

Azonban egyre több kutatás igazolja, hogy akin van egy-két kiló súlyfelesleg, az éppolyan hosszú ideig élhet, mint akinek ideális a testsúlya. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezentúl elhagyhatjuk magunkat és nem kell törekednünk arra, hogy testsúlyunk a normál tartományban mozogjon. Csupán azt is szem elõtt kell tartanunk, hogy az egészségi állapotra nem lehet kizárólag a kilók számából következtetni, és testsúlyunkat számos tényezõ együtt határozza meg.

A BMI már régóta viták forrása. Felvetõdik többek között az a kérdés, hogy a mindössze két adatból nyert szám valóban ilyen komoly következtetések alapjául szolgálhat-e, és annak, akinek a normál értéktõl eltér a testtömeg indexe, valóban rövidebb élettartamra kell-e számítania - ahogy a WHO megállapította.

Továbbá a BMI index nem veszi figyelembe a zsír szervezetben való eloszlását, holott régóta ismert, hogy a hasi zsírfölösleg – az alma alkat – jelenti a legnagyobb veszélyt a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásában. A körte alkat valamivel kevésbé veszélyes, melyre jellemzõ, hogy a zsírtöbblet a combokon, a csípõn, a karokon és a fenék környékén rakódik le. A BMI másik súlyos hiányossága, hogy a testsúly mérése során nem tesz különbséget az izom és a zsír között, s ennek alapján számos kiválóan edzett sportoló eshetne papíron a túlsúlyos kategóriába.

Katherine Flegal, az Amerikai Egészségügyi Hatóság szakértõje és kollégái 97 tanulmányt, csaknem 3 millió ember adatait elemezték, hogy megtudják, van-e összefüggés a BMI és a halandóság közt.

Arra az érdekes megállapításra jutottak, hogy az enyhén túlsúlyos, vagyis a 25 és 30 közötti BMI értékkel rendelkezõ emberek esetében hat százalékkal csekélyebb a halandóság. A halandóság öt százalékkal nõ azok esetében, akik BMI értéke enyhén túllépi a 30-at, ha viszont eléri a 35-öt, akkor a halálozás veszélye ugrásszerûen megnõ, szám szerint 29 százalékkal. Az természetesen továbbra sem kérdéses, hogy a súlyos elhízás számos negatív egészségügyi következménnyel járhat.

Még nem teljesen világos, hogy a kis zsírtöbblet, hogyan fejt ki védõ hatást. Az egyik ok lehet például az, hogy betegségek esetén a szervezetnek vannak tartalékai.

Flegalnak és csapatának megállapításai tulajdonképpen nem teljesen újszerûek, csak megerõsítik egy 2009-es Hamburgi Egyetemen folytatott kutatás eredményeit, vagyis nem mutatható ki egyértelmû összefüggés a túlsúly és a betegségek, valamint az idõ elõtti halálozás kockázata között.