2024.04.18. - Andrea, Ilma

A séta csökkenti az agyérgörcs kockázatát

A legújabb spanyol kutatás szerint azokban a nõkben, akik hetente több órát sétálnak, kisebb az agyérgörcs kialakulásának valószínûsége, mint azokban, akik kevesebbet, vagy egyáltalán nem sétálnak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"Az általános népesség számára ugyanazt az üzenetet fogalmazhatjuk meg: a rendszeres, mértékletes rekreációs tevékenység jót tesz az egészségnek" - foglalta össze a tanulmány szerzõje, José María Huerta, a regionális egészségügyi hatóság szakértõje.

A kutatás szerint azok a nõk, akik hetente legalább 210 perc lendületes sétát tesznek, az agyi érkatasztrófa alacsonyabb kockázatának vannak kitéve, mint azok, akik nem mozognak. A sétáló nõk stroke kockázata még azoknál is kedvezõbb, akik kerékpároznak, vagy más, nagyobb intenzitású mozgást végeznek rövidebb ideig.

Az 1990-es évek közepén indított rákkutatási felmérés 33 ezer férfit és nõt vizsgált. A 12 éves utánkövetés alatt összesen 442 agyérgörcs következett be. A rendszeresen sétáló nõk tekintetében az eredmények a stroke 43 százalékos csökkenésének felelnek meg az inaktív csoporthoz viszonyítva. A mozgás típusa és gyakorisága alapján azonban a férfiak esetében nem tapasztalták ugyanezt a kockázatcsökkenést. A kutatók nem tudják megmagyarázni ezt a jelenséget, de azt feltételezik, hogy a férfiak talán jobb fizikai állapotban kezdték el a felmérést, mint a nõk, bár ezt a teóriát semmi sem támasztja alá.

Huerta szerint az általános népességgel sem lehet összehasonlítani a kutatásban résztvevõk kockázati szintjét, mivel az alanyok többségükben egy meglehetõsen sajátságos csoportból, a véradók közül kerültek ki, akik a szakértõk szerint többnyire az átlagnál jobb egészségi állapotnak örvendenek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az USA Betegségellenõrzési és Megelõzési Központja (CDC) irányelvei szerint mindenkinek legalább 150 perc, vagyis két és fél óra közepes intenzitású testmozgást, például lendületes sétát kellene végeznie hetente.