2024.04.20. - Tivadar

Szerepet játszik az epilepsziás roham kialakulásában a stressz

A stressz egyes betegeknél agyi választ aktivál - állítják a Cincinnati Egyetem munkatársai.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tudósok régóta gyanítják, hogy a stressz fontos szerepet tölthet be az epilepsziás rohamok kialakulásában, azonban Jane Allendorfer és munkatársainak vizsgálata az elsõ, mely epilepsziás betegeken idegesítõ szituációkban kimutatta a rohamokat felvezetõ agyi válaszreakciókat.

A munka során 23 epilepsziás beteget tanulmányoztak mágneses rezonancia képalkotó (MRI) segítségével. A tesztalanyok közül 16-ot zavaró tényezõnek tettek ki, míg 7 esetben nem alkalmaztak ilyen módszert. Sikerült kimutatni, hogy a stresszes csoportban magasabb volt az agyi aktiváció.

Az Amerikai Epilepszia Társaság San Diegóban tartott éves kongresszusán bemutatott vizsgálat során számos agyi régió mûködését tanulmányozták, többek között a bal halántéklebenyét is, melybõl az epilepszia ered.

Az Amerikai Betegség-ellenõrzési és Megelõzõ Központ (CDC) adatai szerint ismétlõdõ rohamokat okozó agyi rendellenességek az Egyesült Államokban mintegy kétmillió egyénnél állnak fenn, és becslések szerint világszerte 50-65 millió beteget érintenek. Azonban a vizsgálat csupán az összefüggést állapította meg, az ok-okozati kapcsolatra nem világított rá.