2024.04.25. - Márk

Az aromaterápia hosszú ideig tartó alkalmazása káros lehet az egészségre

Egy új tajvani tanulmány szerint az aromaterápia - amely rövidtávon igen sok jótékony hatással bír - káros is lehet, ha túl hosszú idõn át alkalmazzuk.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vizsgálat során a szakemberek száz tajpei gyógyfürdõi dolgozót követtek nyomon, akik két órán át tartózkodtak egy helyiségben, ahol bergamott illóolajat - azaz egy koncentrált citruskivonatot - lélegeztek be. Eközben megmérték vérnyomásukat, szívritmusukat, valamint a levegõben található illékony szerves vegyületek (VOC) szintjét.

A megfigyelések azt mutatták, hogy míg az elsõ órában az alanyok vérnyomása és szívritmusa egyaránt lecsökkent, ami az illóolajak nyugtató hatását támasztja alá, a második óra elteltével a hatás éppen az ellenkezõjére fordult, azaz nem csupán az eredeti vérnyomás és szívritmus állt vissza, hanem mindkettõ magasabb lett az egészséges mértéknél.

Amint azt a megjelent tanulmányt készítõ szakemberek megállapították, a vizsgálat egyértelmûen kimutatta, hogy az illóolajak túl sok idõn keresztül történõ belégzése káros hatással bír a szív- és érrendszerre. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a túl magas VOC-szint asztmát vagy akár halálos szív- és érrendszeri megbetegedést is okozhat, ezeknek a vegyületeknek a belélegzése ugyanis gyulladást okozhat a testben, ezáltal megváltoztathatja az idegrendszer mûködését.