2024.04.24. - György

A magas vérnyomás elsõ tünetei

A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amely alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. A magas vérnyomás elõször a szemfenéki érrendszert érinti, az ideghártya sokáig megkímélt.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A magas vérnyomás szemtüneteinek több stádiuma van, a betegség súlyosság mértékétõl függõen:

- 0. stádium: Nincs elváltozás. Rövid ideje fennálló magas vérnyomás esetén, a legkisebb finom erek kanyargóssága fokozódik, kialakul a dugóhúzó szerû megjelenés. A vérnyomás rendezését követõen az elváltozások visszaalakulhatnak.

- 1. stádium: A tartósan magas vérnyomás esetén, az erek fala átépül: meszesedik, az izomréteg és az erek körüli kötõszövetes hüvely megvastagszik. A verõereknek kialakul az ún. "rézdrót", majd az "ezüstdrót" megjelenése.

- 2. stádium: Az erek fala a rá nehezedõ nagy nyomás miatt megvastagszik, egyenetlenné válik. Ennek következtében szakaszosan lefûzõdnek, kialakul az ún. "kolbász tünet". Az erek találkozásánál benyomódás alakul ki, ezért az eredeti lefutásukhoz képest kitérnek (keresztezõdési tünetek).

- 3. stádium: A károsodott érszakaszokon folyadék, majd vér lép ki - vizenyõ és vérzés jelenik meg. A vérellátás zavara miatt, az ideghártya adott területei elhalhatnak, mosott szélû, szabálytalan alakú, fehéres foltok jelennek meg.

- 4. stádium: Az elõzõ tünetek mellett, végsõ stádiumként a látóidegfõ vizenyõje a jellemzõ, jelentõs látásromlással, látótérkieséssel.

A kezeletlen magasvérnyomás olyan további komplikációkhoz vezethet, mint az ideghártya fõ verõ-, vagy visszerének elzáródása, kóros új erek, kötõszövetes lemezek képzõdése, vagy az üvegtesti térbe törõ vérzés.

A tünetek megjelenésének sorrendje nem mindig követi a "szabályokat". A betegség lefolyása felgyorsulhat, lassulhat, esetleg a normál tartományban tartott vérnyomás értékek mellett javulhat is.

A magas vérnyomás okozta elváltozások nagyon ritkán vezetnek jelentõs látásromláshoz. Többnyire az általános tünetek dominálnak (fejfájás, szédülés, kettõs látás, stb.), a látáspanaszok az elõrehaladott stádiumokban és a komplikációk megjelenésekor észlelhetõk. A kísérõ betegségek plusz rizikó faktort jelentenek a látáskárosodás tekintetében.

Ismert magasvérnyomás betegség esetén - függetlenül attól, hogy van-e szemészeti panasza - évente fel kell keresni a szemészeti szakrendelést. Ha indokolt, akár hat vagy három havonta is.

A kezelés alapja a vérnyomás stabilizálása, hiszen a kifejezetten ingadozó vérnyomás veszélyesebb, mint a mérsékelten magas, de egyenletes vérnyomás.

Az érkárosodásból adódó vérzés esetén, lézer kezeléssel lehet elzárni a vérzés forrását, illetve elõsegíteni a vér felszívódását. A kezelés során az "infarktusos" terület lézer gócokkal történõ lefedése, megszünteti a vizenyõt és a kiváltó ingert az érújdonképzõdésre.

Ha üvegtestbe törõ vérzés esetén, a vér a fönti kezelés hatására sem szívódik fel, a vér rendszerint mûtéttel távolíthó el (vitrectomia), a lézer kezelés viszont ekkor is elengedhetetlen.