2024.04.19. - Emma

Veszélyes a szívre a hideg idõ

A hideg gyakran nagy kihívást jelent az élõlényeknek, ez alól az ember sem kivétel. A hideg idõ a szívproblémákkal küzdõ páciensek számára különösen megterhelõ és veszélyes lehet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha az infarktus figyelmeztetõ jeleit tapasztalja, mellkasi fájdalma van, azonnal hívjon mentõt!
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Hidegben a szívbetegeknek szigorúan tilos megterhelõ aktivitást végezni, ide tartozik az ártalmatlannak látszó hógolyózás is. Ez nem azt jelenti, hogy bárkinek is le kellene mondani a tél örömeirõl, csupán be kell tartani néhány szabályt.

Minden figyelmezetõ jelet, amely szívproblémákra utal, komolyan kell venni. Ha a szabadban, hideg idõben nyomást, nyomó vagy égõ fájdalmat érez a mellkasában, figyeljen oda a figyelmeztetésre, és sürgõsen forduljon orvoshoz! Sokszor nem törõdnek ezekkel a jelekkel, vagy elbagatellizálják a dolgot, aminek végzetes következményei lehetnek. A tünetek ugyanis utalhatnak a szív hiányos oxigén-ellátottságára is, a hideghez való alkalmazkodás pedig külön megterhelést jelent a már beteg szívnek, és ritka esetben szívinfarktushoz, vagy hirtelen szívhalálhoz is vezethet. Télen emellett a stroke (agyvérzés, agyi érelzáródás) veszélye is nagyobb.

Szívkoszorúér-elmeszesedés mellett extrém hidegben havat sem szabad lapátolni! A károsodott szívet a hideg gyorsan túlterheli, aminek szívinfarktus vagy hirtelen szívhalál lehet a következménye.

Megerõltetõ sportok helyett könnyedebb aktivitást válasszon. Megfelelõ lehet a séta vagy egy laza kis kocogás. Bármibe is fog, lassú tempóban kezdje, hogy a szervezetének és a szívének legyen ideje alkalmazkodni.

Ha odakint nagyon hideg van, beltérben végezhetõ aktivitást is választhat, vagy akár otthon jógázhat is. Az alapszabály, hogy olyan mozgásformát válasszon, ami nem emeli meg nagyon a pulzusszámot, és ami kellemes, nem megterhelõ.