2024.04.20. - Tivadar

A prosztatarák megelõzése

Kisebb a nagyon agresszív daganat valószínûsége azoknál a prosztatarákos betegeknél, akik már a diagnózisukat megelõzõen sok flavonoidot vettek magukhoz a növényi alapú ételekbõl és italokból.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatás szerzõi azonban felhívták a figyelmet munkájuk korlátaira, így még korai lenne kijelenteni, hogy a növényi étrend megvéd a prosztataráktól. A flavonoidok megtalálhatók a zöldségekben, gyümölcsökben, teában, borban és kakaóban. A kutatók már régóta feltételezték, hogy ezek a fajta antioxidánsok csökkenthetik a rák kockázatát, mert enyhítik a gyulladásos és oxidatív folyamatokat, valamint gátolják a tumorsejtek növekedését.

Teljes egészében nem vizsgálták a flavonoidok rákmegelõzõ hatását, azt azonban megállapították az 1900 résztvevõ prosztatarákos beteg adataiból, hogy azok körében, akik a legtöbb flavonoidot fogyasztották, 25 százalékkal csökkent a betegség leggyorsabban növekvõ, legagresszívabb formája."Összehasonlítottuk a legkevésbé és leginkább rosszindulatú daganattal küzdõket" - magyarázta a kutatás vezetõje, Susan Steck, a Dél-Karolina Egyetem adjunktusa. "Nem volt egészséges tagokból álló kontrollcsoportunk. Bár valljuk, hogy több gyümölcs és zöldség fogyasztásával csökken a prosztatarák kialakulásának esélye, ezt nem az eredményeinkbõl állapítottuk meg.

A szerzõk a diagnózis idõpontjában már fennálló étkezési szokásokat mérték fel önkéntes beszámoló alapján. A betegek közül 920 volt afroamerikai, 977 pedig fehér. A betegség megállapítását követõen nem változtattak étrendjükön. Mindegyik beteg az Észak-Karolina - Louisiana Prosztata Projektben vett részt. Kiderült, hogy a dohányosok és a 65 év alattiak nyertek a legtöbbet a sok zöldséggel és gyümölccsel. A flavonoidok legfõbb forrása a zöld és fekete tea, illetve a narancs és a grapefruit leve. Népszerûnek találták még a betegek körében az epret, a hagymát, a fõtt zöldféléket, a karfiolt és a brokkolit. Egyik növény sem bizonyult önmagában védõ hatásúnak, amibõl a csapat arra következtetett, hogy az elõnyöket több flavonoid keveréke biztosította.

Dr. Lionel Banez, a Duke Egyetem Kórházának urológus adjunktusa szerint a kutatás szerkezete miatt nehéz lenne bármi jelentõset kihámozni az eredményekbõl. "Nem lehet ezek alapján semmi biztosat állítani" - jegyezte meg, mivel a betegektõl diagnózis elõtti étrendjük felidézését kérték. Banez úgy vélte, sokkal világosabban lehetne látni a flavonoidok hatását, ha erõsen kontrollált kutatást végeztek volna proaktív módon speciális diétát tartók körében, a rák késõbbi megjelenésével kapcsolatban. "Ez nem elég ahhoz, hogy a rák kezelésének illetve megelõzõ terápiájának részeként javasoljuk a növényi alapú étkezést." Habár összefüggést fedeztek fel a flavonoidok és bizonyos prosztatadaganatok kockázata között, az ok-okozati viszonyt nem igazolták.