2024.04.18. - Andrea, Ilma

A hideg lábak okai

A télnek is megvannak a szépségei, de némi kellemetlenséggel is jár. Szervezetünknek a hideg nagy megterhelést jelent, nem csak a légzõszerveknek, hanem a keringési rendszernek is. Fõleg a nõkre jellemzõ, hogy jéghidegre is le tud hûlni a lábuk.

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha télen például fürdés után mezítláb tartózkodik a lakásban, mielõtt ágyba bújna, vagy gyakran szellõztet, esetleg sokáig ül egy helyben, könnyen lehûlhet a lába. A takaró alatt pedig nagyon nehezen és sokára tud újra felmelegedni.

Tízbõl nyolc nõ megtapasztalta már életében, milyen érzés az, ha jéghideg a lába, ezzel szemben a férfiaknál ez alig fordul elõ. Mi lehet ennek az oka? A férfiak ebbõl a szempontból elõnyben vannak a nõkkel szemben, mert testükben nagyobb az izom aránya (kb. 40 %), mint nõknél. Az izommozgás energiát igényel és hõtermeléssel jár. A nõi szervezetben az izom aránya csupán 25 százalék körüli, ezért mozgással kevesebb hõt tudnak termelni.

Mivel a szervezet fõ feladata, hogy a létfontosságú szerveket védje, és megfelelõ hõmérsékletet biztosítson számukra (36-37 oC), ha a belsõ szerveink védve vannak, szervezetünk csak akkor fordít energiát a végtagok, az orr és a fülek felmelegítésére.

A szervezet hõmegoszlásáért fõként az erek felelõsek. Ezek szállítják a vért a szervekbe, testrészekbe. Az erek a test perifériáin összeszûkülnek, hogy a létfontosságú szerveknek jusson elegendõ hõ. Meleget a környezetünkbõl is tudunk felvenni, illetve ha az erek kitágulnak, belülrõl is melegedhetünk.

A hideg ellen nagyon jó védelmet nyújt a kesztyû, a sapka és a meleg harisnya, illetve zokni. Ezek azonban fõleg a megelõzés eszközei, mert ha valakinek már lehûlt a lába, ha zoknit vesz fel, akkor sem fog gyorsan és teljesen felmelegedni. Jobb módszer, ha a vérkeringést próbálja meg újra lendületbe hozni, például egy meleg vizes palackkal, egy meleg lábfürdõvel, vagy masszázzsal serkentheti a vérkeringést. Kipróbálhatja a patikákban kapható thermotasakokat is, ezek általában nyolc órán át tartják a hõt, egyszer használatosak.

Rendszerint a hideg ujjak és lábak hátterében nem kell komoly okokat keresni. Vannak azonban kivételek, például artériás keringési zavar velejárói is lehetnek hideg végtagok. Az érfalon kialakult lerakódások annyira beszûkíthetik az ereket, hogy a vér nem tud akadálytalanul áramlani. Fõleg azoknál merülhet fel a gyanúja ennek a betegségnek, aki egész évben, nem csak a hideg évszakokban, a hideg végtagok problémájával küzd. Ha Ön is ezt tapasztalja, forduljon orvoshoz, hogy kiderítsék, milyen betegség húzódik meg a tünetek hátterében!

Egyfajta keringési zavar a Raynaud-szindróma is. Figyelje meg, mit tapasztal, ha kint tartózkodik a hidegben, és mit érez hazaérve a melegbe! A végtagjai elõbb fehérek és érzéketlenek, majd kékesek lesznek és fájnak, ha újra megindul a vérkeringés? A Raynaud-szindróma az ujjakban és a lábfejekben futó artériákat túlérzékennyé teszi a hideggel és a stresszel szemben. Érbetegségek és gyógyszerek is szerepet játszhatnak a szindróma kialakulásában. Mivel hosszú távon a Raynaud-szindróma az erek károsodásával jár, szövetelhaláshoz vezethet, ezért a betegség feltétlenül orvosi kezelést igényel. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, mindenképp forduljon orvoshoz, hogy elvégezhessék a szükséges vizsgálatokat, és ha bebizonyosodik, hogy komoly betegségrõl van szó, mihamarabb kezelhessék azt.

Mivel a betegség egyik kiváltója a stressz is lehet, a melegítés (kesztyû és a meleg -de nem forró- vízben való kézmosás vagy lábfürdõ) mellett a relaxációs technikák is jót tesznek. Az autogén tréning segítségével jó eredményeket lehet elérni. Segíthetnek homeopátiás szerek is (például anyarozs), a kezelés alapját pedig keringésjavító szer, pl. a pentoxifyllin jelenti. Feltétlenül hagyja abba a dohányzást!

Az ereket nagyon jól edzi a váltófürdõ vagy a szaunázás. De éppoly jól megfelelnek erre a célra a lábujj- és ujjgyakorlatok is. Körözzön a lábfejével, majd hajtsa be és egyenesítse ki a lábujjait! Ez a gyakorlat javítja a vérkeringést.

Megfelelõ táplálkozással is támogathatja az erek egészséges mûködését. A saláta, a kávé és a szénsavtartalmú italok hûtik a szervezetet. A forró leves, a meleg italok és a csípõs ételek serkentik a vérkeringést. A chili, a gyömbér és a bors javítja az anyagcserét. Belülrõl melegít a meleg tea is.

- Ne viseljen túl szûk cipõt! A zokni se legyen túl szoros, különben zavarja a vérkeringést, és a lábak lehûlnek.

- Vegyen lábfürdõt! Körülbelül 33 oC-os meleg vízzel kezdje, két percenkét adjon hozzá ennél melegebb vizet, míg a víz hõmérséklete el nem éri a 40 °C-ot.

- Talpmasszázs: A gyengéd masszázs javítja a vérkeringést. Használhat vérkeringést serkentõ krémeket is.

- Lábfejgyakorlatok: Mozgassa a lábfejeit körkörösen az óramutató járásával megegyezõ irányba! Próbáljon meg a lábujjaival megfogni egy kis törülközõt, szorítsa meg, majd engedje el, ismételje néhányszor a gyakorlatot!